Prophetic tradition regarding astonomical events. An Objective And analytical study
Astronomik Olaylarla ilgili Nebevi Hadisler mevzi tenkidi inceleme
- Tez No: 713090
- Danışmanlar: DR. MUHAMMED ABDURRAHMAN AL-TAVALBEH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünrıet-i Nebeviyye, Mevzui hadis, Astronomik olaylar, (Hadit, n a, Subjective Hadith, Astronomical events, Critique)
- Yıl: 2009
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yarmouk University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu araştırma, Hadis ve Sünnet-i nebeviyye kaynaklarında astronomik olaylar hakkında varid olan hadisleri, Kur'an-ı Kerim'in rehberliği ışığında, tümevarım yöntemiyle mevzui ve eleştirel olarak ele almaktadır. Bu hadisler, Astronomi ilmi ve astronomik olaylar çerçevesinde ilgili konularına göre taksim edilmiştir. Bu hadislerin incelenmesinde muhaddisler tarafından kabul gören ve gerek rivayet gerek dirayet ilimlerinde kullanılan nakd metodu kurallarına uygun bir tenkit metodu takip edilmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, güneş tutulması, ay tutulması, Süreyya yıldızı, hava durumu gibi astronomik olayların açıklaması ve yorumlanmasından veya güneşin batıdan doğması gibi gelecekte gerçekleşecek olan astronomik olaylardan bahseden hadisler ele alınmıştır. İkinci bölümde, astronomik olaylarla ilişkilendirilen doğumu, isra ve miraç hadisesi, Veda haccında gerçekleşen Büyük Hac günü olayı gibi peygamberimizin hayatıyla ilgili hadisler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde astronominirı meşruiyeti ve akşam namazı vakti ile ilgili varid olan hadislerin incelenmesi gibi fıkhu'l-hadis'le ilgili fıkhi bazı meseleler işlenmiş, Hz. Peygamberin astronomik olaylarla ilgili yaklaşımları açıklanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde astronomik olaylarla ilgili muhtelefu'l-hadis problemleri ile diğer ayethadis metinleri ve astronomi ilmiyle çelişkili gibi görünen hadisler ele alınmış, bu çelişkilerini hakiki olmayıp zahiri olduğu açıklanmıştır. Beşinci bölümde hadislerin astronomi ilmine arzı ile ilgili önemli konulara değinilmiş ve Sünrıet'in astronomi ilmi ve uygulamaları ışığında incelenmesine yönelik önemli kurallar belirlenmiştir. Araştıdnada Sünrıet-i nebeviyye ile astronomi ilminin verileri arasında tam bir uyum olduğu sonucuna varılmış ve sünnet'in astronomik olayların yorumundaki doğruluğu ve isabetine işaret edilmiştir. Sünnet ve hadislerde bahsedilen bazı astronomik olayların tarihleri ortaya konmuştur. Hz. Peygamberin astronomik olaylarla ilgili rehberliği açıklanmış ve Sünnet-i nebebiyyede astronomik olayların incelenmesi ile ilgili önemli kurallar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a critique subjective study for Hadith about the astronomica en t s usmg inductive method on Hadith sources in Sunna based on Qur ic ınsights and categorizing these Hadiths based on subjects. The critique me - oel is used to study those Hadiths according to criticism rules used by Hadith s:Ç afS, in which studies the Hadith based on text and narrating from the point o of the field of astronomy and its applicatlons. This thesis is composed of five chapters· Chapter1: Provides a study of Hadith about the explanation of astronomical events, such as solar eclipse and lunar e s . Aslo about Hadith on future events such as sunriseing from the west. Chapter2: Provides a study about events in Sira related to seme astronomical event, such as the birth of the profıt PBUH, the night of Mohammad's ascension, and Hajj. Chapter3: Provides a study about some Fiqh problems related to Hadith Fiqh, such as the legitimacy of Astronomy. Also the chapter provides a study about Hadith related to the time of sunset, and showed the teachings of the profit PBUH when dealing with astronomical events. Chapter4: Provides a study on resolving obvious conflicts in Hadith related to astronomical events. Chapter 5: Provides a set of issues about evaluating text of Hadith based on astronomy, an establishes a set of principles when studding Sun na based on astronomy. The study concludes to the result of perfect harmony between Sunna and stronomy, and highlighted the fact that Sunna is very prec in explaining astronomical events. Moreover this thesis provides a correction for some dates in Sunna, shows provit quidance when dealing with astronomical events and sets up a set of rules for studying astronomical events based on Sunna