Candaroğulları Beyliği'nde ilmi ve kültürel faaliyetler
The scientific and cultural activities in Candaroğulları principality
  1. Tez No: 160500
  2. Yazar: FATMA GÜRGÖZELER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SIDDIK ÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Candaroğulları Beyleri, Kastamonu, İlim, Kültür, Candarogullari Principals, Kastamonu, Science, Culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CANDAROĞULLARI BEYLİĞİ'NDE İLMİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLER Fatma GÜRGÖZELER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı İslam Tarihi Bilim Dalı 2005, sayfa: 174 1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu'nun kapılan Türklere açılmış oldu. 1176 Miryakefalon zaferi ise Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğunu kesin olarak ortaya koymuştur. 1282 ve 1300 yıllan arası Bizans için felaket yıllan olup, Batı Anadolu'daki Türk fetihlerinin modelleri olan beylikler bu dönemde şekillenmiştir. Candaroğulları da bu modellerden biri olup 1291 yılından sonra Kastamonu'yu zapt ederek bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet zamanına kadar varlığım sürdürmüştür. Candaroğullan Beyleri ilme büyük önem vermiş, imkanları ölçüsünde birçok cami inşa etmişlerdir. Çeşitli imar faaliyetlerinin vücut bulduğu Candaroğulları Beyliği Anadolu'nun Türkleşmesinde mühim rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis THE SCIENTIFIC AND CULTURAL ACTIVITIES IN CANDAROGULLARI PRINCIPALITY Fatma GÜRGÖZELER The University of Fırat Social Sciences Institute Main Science Baranch of Islamic History 2005, Page: 174 Thanks to the Malazgirt Victory in 1071, doors of Anatolia were opened to Turks and the Miryakefalon Victory in 1 176 certainly proved Anatolia to be a Turkish country. The years between 1282 and 1300 were full of disasters for Byzantium and the principalities which were the models of Turkish conquests in Western Anatolia were shaped in these years. Candarogullari Principality is one of these models which declared its independence by conquering Kastamonu in 1291. It lived freely till Fatih Sultan Mehmet' s period. Candarogullari Principalts paid great ettention to science and built mosques as many construction activities took place, played an important role in Turkifying Anatolia.