Günümüz alışveriş merkezleri iç mekan tasarımlarında 'değişen kent kültürü' olgusunun İzmir kenti örneğinde irdelenmesi
Evaluation of interior space design for the modern shopping centers in the city of İzmir within the context of 'changing city culture'
  1. Tez No: 160602
  2. Yazar: GÜLAY PAŞA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ DEMİRARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Changing City Culture, Urban Place, Public Place, Public City Place, Pedestrian Districts, Consumption, Consumption Places, Interior Shopping Centers
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
X ÖZET Bu çalışma, antik çağlardan itibaren kent merkezlerini ifade eden, kentin açıkça bir kültürel ifadesini oluşturan kentsel alışveriş mekanlarından farklı olarak, günümüz alışveriş merkezlerinin kapalı (içe dönük), kent yaşamından soyutlanmış, kentli toplumun alışveriş yanında eğlence ve boş zaman geçirmesi yönünde tasarlanmış akılcı ve büyüleyici iç mekan tasarımlarında“kent kültürü”niteliğinin değişimine yönelik bir bakış açısı oluşturmaktadır. Kent merkezlerinde toplumsal olarak gerçekleşen alışveriş eyleminin, dış koşullara karşı kontrollü, konforlu ve güvenli günümüz alışveriş merkezleri iç mekanlarına çekilmesi ve bu mekanlarda alışverişten ziyade bir gösteriye dönüşümü söz konusudur.“Değişen Kent Kültürü”kapsamında ele alman problem, kent ve kültür ilişkisinde kent mekanına ve toplumsal süreçlere ilişkin olarak kavramsal tanımlaması yapılarak bu değişimin asıl etkeni olarak ele alman tüketim ve tüketime ilişkin süreçler de anahatları ile tanıtılmıştır. Günümüz alışveriş merkezlerinin mimari ve iç mekan tasarımları açısından gelişim süreci tarihsel çerçevede incelenerek alışveriş eyleminin kendine mekan olarak seçtiği kentlerdeki mekansal dönüşümü ortaya konmuştur. Alışveriş eyleminin kamusal niteliğinin kentsel mekanda gözlenen açık kamusal kent mekanlarından kapalı kamusal kent mekanlarına olan bu dönüşümü izlenerek günümüzün kapalı alışveriş merkezi tasarımlarına ilişkin problemler saptanmıştır. 21. yüzyılın kent mekanlarında kentle ilişkisi kurulmayan tasarımları ve kentin mimarisi ile örtüşmeyen, her yere ait olabilecek kapalı kutu görünümleriyle günümüz alışveriş merkezlerine olan değişim sürecinde bu tasarım problemleri irdelenmiştir. Ayrıca bu süreçte etkili olan diğer toplumsal, kültürel, ekonomik, teknolojik ve politik süreçler de göz önünde tutularak günümüz alışveriş merkezlerinin özellikle“daha fazla tüketime”yönelik iç mekanlarının tüm bu faktörlerin etkisi altında değişimleri analiz edilerek iç mekan tasarım kriterleri saptanmıştır. Son olarak, tüm bu veriler ve kriterler ışığında İzmir tündeki Konak SSK Çarşısı, Konak Pier, Pirinç Center ve Agora alışveriş merkezi örneklerinin gelişimXI ÖZET Bu çalışma, antik çağlardan itibaren kent merkezlerini ifade eden, kentin açıkça bir kültürel ifadesini oluşturan kentsel alışveriş mekanlarından farklı olarak, günümüz alışveriş merkezlerinin kapalı (içe dönük), kent yaşamından soyutlanmış, kentli toplumun alışveriş yanında eğlence ve boş zaman geçirmesi yönünde tasarlanmış akılcı ve büyüleyici iç mekan tasarımlarında“kent kültürü”niteliğinin değişimine yönelik bir bakış açısı oluşturmaktadır. Kent merkezlerinde toplumsal olarak gerçekleşen alışveriş eyleminin, dış koşullara karşı kontrollü, konforlu ve güvenli günümüz alışveriş merkezleri iç mekanlarına çekilmesi ve bu mekanlarda alışverişten ziyade bir gösteriye dönüşümü söz konusudur.“Değişen Kent Kültürü”kapsamında ele alman problem, kent ve kültür ilişkisinde kent mekanına ve toplumsal süreçlere ilişkin olarak kavramsal tanımlaması yapılarak bu değişimin asıl etkeni olarak ele alman tüketim ve tüketime ilişkin süreçler de anahatları ile tanıtılmıştır. Günümüz alışveriş merkezlerinin mimari ve iç mekan tasarımları açısından gelişim süreci tarihsel çerçevede incelenerek alışveriş eyleminin kendine mekan olarak seçtiği kentlerdeki mekansal dönüşümü ortaya konmuştur. Alışveriş eyleminin kamusal niteliğinin kentsel mekanda gözlenen açık kamusal kent mekanlarından kapalı kamusal kent mekanlarına olan bu dönüşümü izlenerek günümüzün kapalı alışveriş merkezi tasarımlarına ilişkin problemler saptanmıştır. 21. yüzyılın kent mekanlarında kentle ilişkisi kurulmayan tasarımları ve kentin mimarisi ile örtüşmeyen, her yere ait olabilecek kapalı kutu görünümleriyle günümüz alışveriş merkezlerine olan değişim sürecinde bu tasarım problemleri irdelenmiştir. Ayrıca bu süreçte etkili olan diğer toplumsal, kültürel, ekonomik, teknolojik ve politik süreçler de göz önünde tutularak günümüz alışveriş merkezlerinin özellikle“daha fazla tüketime”yönelik iç mekanlarının tüm bu faktörlerin etkisi altında değişimleri analiz edilerek iç mekan tasarım kriterleri saptanmıştır. Son olarak, tüm bu veriler ve kriterler ışığında İzmir tündeki Konak SSK Çarşısı, Konak Pier, Pirinç Center ve Agora alışveriş merkezi örneklerinin gelişim
Özet (Çeviri)
XII ABSTRACT This study is a look over the quality change of“city culture”which obviously forms the expression of shopping centers. These modern shopping malls are interior, separate from daily life, a rational and fascinating designed places where pedestriants would go shopping and also could be amused, spending free time, and representating the city centers from ancient times. Shopping occuring in the city centers is the problem studied on the conversion of the interior space to a show and, in the scope of“Changing City Culture”, the interior design of this spaces. This problem is introduced over by the key fact of the change of consumption and processes regarding the consumption, related to the relationship between the city and the culture. Researched in historical frame, the development process of modern shopping centers with aspect of architecture and design of interior Spaces, has expressed the Space change of the shopping action in the cities. The problem of the modern interior shopping centers designs, is defined by observing the change from the exterior city places to interior public city places over the publical status of shopping action observed in the public place. These design problems belonging to the city places of 21st century, are exemined with respect to the change into the modern shopping centers in the scope of irrelivant,“closed box”looking, and unmatching with the city architecture designs. Furthermore, the interior design criteria are defined by the analysis of, especially the interior places directed to“the further consumption”, the other effective issues (publical, cultural, economical, technological and political) to the effect on the interior place changes. Finally, over the all data and criteria, by comparing the model of ancient shopping center of İ2mir-Kemeraltı as a trade center place with respect to the developing stages and typologies of shopping centers Konak SSK, Konak Pier, Pirinç Center and Agora, the change in the city culture was evaluated.XIII All the researchs and analysis are evaluated over the comparison of shopping place-shopping center interior in the frame of“Changing City Culture”. This topic is aimed to form base for interdisciplinar relations of the leading discipline interior architecture, architecture, city design, phylosophy, sociology etc.