Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde Milli Eğitim müfredatı doğrultusunda ilköğretim öğrencilerine yönelik eğitim programı hazırlama projesi
Educational project designed in compliance with the national curriculum for primary school children visiting the museum of Turkish and Islamic arts
- Tez No: 160668
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZEHRA ERKÜN ORUÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programı, müze. müfredat. xı, Education program, museum, curriculum. Xll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
TÜRK ve İSLAM ESERLERİ MÜZESİ'NDE MİLLİ EĞİTİM MÜFREDATI DOĞRULTUSUNDA İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PROJESİ Yeliz Çetindağ Kuşan Müzecilik Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi Bu tez kapsamında, eğitim kavramının anlamı, eğitim sürecinde yararlanılan yapıcı yaklaşım ilkeleri incelenmiş ve bu yaklaşımdan müze eğitimini uygulamalarında ne şekilde faydalanılabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapıcı yaklaşım, öğrenme sırasında, öğrencilerin ham bilgilerinden yararlanılmasının, aktif olmasının, onlara açık uçlu sorular sorulmasının öğrenmenin niteliğini yükselttiğini savunmaktadır. Bu nedenle, müze eğitimi uygulamalarında bu yaklaşım ilkelerinden yararlanılmasının uygun olacağı belirlenmiştir. Eğitim programı önerisinin oluşturulma süresinde müzenin eğitim işlevi, müze eğitimine ortam hazırlanması için gerekli ilkeler, eğitim programının aşamaları ve müze eğitim politikası hazırlama ilkeleri belirlenmiş, Türk ve İslam Eserleri Müzesi eğitim politikası önerisinin amaç ve ilkeleri bu doğrultuda oluşturulmuştur. Eğitim ile ilgili çalışmalara, öncelikli olarak ilköğretim öğrencileri ile başlanması düşünülmüştür. Bundan amaç programın ileriki aşamalarında öğrencilerin aileleriyle birlikte yapacakları müze ziyaretlerine ortam hazırlamaktır. Bu doğrultuda, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin eğitim aracılığıyla bir kültür merkezi konuma getirilmesi, müze eğitim programı önerisinin hedefi olarak belirlenmiştir. İlköğretim öğrencilerini kapsayan 7-15 yaş grubu öğrenciler arasındaki bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal özellikler yaş dönemlerine göre farklılık gösterebileceğinden, Jean Piaget'nin gelişim psikolojisinde kabul gören yaklaşımı incelenmiştir. Bunun neticesi olarak eğitim programı önerisi hazırlanırken öğrencilerin yaş grupları özellikleri dikkate alınmıştır. Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu'nun Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı doğrultusunda değerlendirilebilmesi amacıyla Bakanlığın 2004-2005 eğitim-öğretim yılında yemlenen müfredatı incelenmiş, müze eğitimi ile ilgili olan maddeleri belirlenmiştir. Program önerisi hazırlanırken örnek temaların Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler kitaplarındaki konulara uygun olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca, nesne seçiminde ve etkinlik çalışmaları sırasında da öğrencilerin yaş grupları göz önünde bulundurulmuştur. Böylelikle her tema için öğrencide meydana gelecek davranış değişikliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına paralel olarak, öğrencilerin Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler eğitimlerinin bir bölümüne Türk ve İslam Eserleri Müzesi7 nde devam edebileceğinin sağlanmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
EDUCATIONAL PROJECT DESIGNED IN COMPLIANCE WITH THE NATIONAL CURRICULUM FOR PRIMARY SCHOOL CHILDREN VISITING THE MUSEUM OF TURKISH AND ISLAMIC ARTS Yeliz Çetindağ Kuşan Master's Degree Programme in Museology, Postgraduate Dissertation This dissertation sets out to examine the concept of education and the principles of the constructive approach as applied to the education process, and to determine how this constructive approach can be applied to educational activities at museums. The constructive approach is based on the belief that drawing upon the existing knowledge of the pupils, engaging them actively in the learning process and asking open-ended questions raises the quality of learning. For this reason, it was established that the principles of this approach should be applied to educational museum programs. In preparing a proposal for such an educational programme, the educational function of the museum, the principles necessary for preparing an environment appropriate for museum education, the stages of the educational programme, and principles for drawing up a museum educational policy were defined, and the objectives and principles of this proposal for an educational policy at the Museum of Turkish and Islamic Arts were laid down accordingly. It was decided to begin the educational project by focusing on primary school children. Our reason for this was to lay the ground for visits to the museum by pupils and their families in the later stages of the programme. It was therefore decided that the Museum of Turkish and Islamic Arts should serve as a cultural centre providing educational activities, and that this should be the goal of the museum's educational programme. Since primary school pupils, whose ages range from 7 to 15, vary widely in terms of their knowledge and physical, social and emotional characteristics depending on the age group to which they belong, the approach on which Jean Piaget's development psychology is based was examined. Consequently, the proposed educational programme takes account of distinctions between the different age groups. So as to evaluate the Museum of Turkish and Islamic Arts collections in the light of the National Curriculum, the revised version of this curriculum as applied during the school year 2004-2005 was examined, and those parts of it relating to museum education were identified. In preparing the programme proposal, care was taken that the themes should dovetail with subjects covered in primary school social studies textbooks. Furthermore, in choosing objects and designing activities, the different age groups of the pupils were taken into account. By this means the programme endeavours to take account of differing pupil behaviour patterns in its treatment of each theme, thus making it possible for pupils to receive part of their social studies education at the Museum of Turkish and Islamic Arts, in line with the National Curriculum.