Yerellik kavramı ve müzeler
Local museums
  1. Tez No: 160669
  2. Yazar: ESRA BEŞİROĞLU
  3. Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. BURÇAK MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel müze, yerel kimlik, kent müzeleri, eko müzeler, bölgesel müzeler. vıı, Local museum, local identity, city museum, ecomuseum, regional museum. vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu tez kapsamında,“Yerellik”kavramı ve bizi bu gün yerelliğe götüren süreçler incelenerek, alternatif bir müze yapılanmasına kazandırdığı farklı yaklaşımların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yerel kültürlerin üzerini örten ve farklılıklarını kaybetmelerine neden olan olgular olarak ulusallaşma ve küreselleşme süreçleri incelenmiş ve bu süreçlerin çok kültürlü toplumlar, yerel kimlikler üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Kimlik kavramı da, birey, toplum ve müze ilişkisi bağlamında, kolektif kimlik biçimlerine ağırlık verilerek açıklanmıştır. Tüm bu süreçler ve kavramsal ilişkiler bizi, çalışmada saptanan sorunlara bir çözüm olarak“yerel müze”kavramı önerilerine götürmektedir. Bu aşamada öncelikle yerel müze türleri olarak; kent müzeleri, bölgesel müzeler ve eko müzeler, yurtdışındaki örnekleriyle birlikte anlatılmış ve yerel müze kavramıyla örtüşen ve örtüşmeyen yönleri araştırılmıştır. Ayrıca Türkiye'de yapılan yerel tarih çalışmaları ve yerel özellik gösteren yeni müze oluşumlarına değinilmiş ve yine yerel müze ile ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son olarak yerel müze, hizmet alanını bütünlük arz eden bir toplumsal yaşam alanıyla sınırlayarak, yerel kimliği ve onun yaşadığı coğrafyayı bütünüyle ele alan, yeni bir müze yapılanması olarak önerilmiştir. Bu öneri, yerel müzenin tanımını, kavramsal içeriğini, amaç ve görevlerini, disiplinler arası çalışma alanlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In content of this thesis, with research of localisation concept and the process that will take us to localisation today, the purpose is to figure out different approaches which will effect the building of an alternative museum structure. Nationalisation and globalisation concepts were investigated as facts that cover the local cultures and push them to lose their variations. Identity, in context of individual, community and museum relations; is stated according to the collective identity forms. All these process and conceptual relations takes us to local museum advise which was determined as a solution of the matter during this study. In this phase, at first as local museum types; city museums, regional museums and ecomuseums are explained with their samples from foreign countries and the aspects are examined if they match with local museum concept or not. On the other hand, local history studies and new museum constitutions which shows local features is mentioned and evaluated again in circumstances of its relations with local museum. Finally; local museum is advised as new museum structure which limits its service area with a community area that is formed in integrity and takes up the local identity and the geography where it belongs in complete.This advise includes; the description of local museum, conceptual content, objectives and tasks, study areas between disciplines.