MİMARLIKTA GÜÇ VE SEMBOLİZM KAVRAMI, TARİHSEL DEĞİŞİMİ VE YAPISAL OLARAK KENTLERİN OLUŞUM VE GELİŞİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ
THE CONCEPT OF POWER AND SYMBOLISM IN ARCHITECTURE WITH HISTORICAL CHANGES STRUCTURALLY ON THE FORMATION AND DEVELOPMENT OF CITIES INVESTIGATION OF EFFECTS
  1. Tez No: 706336
  2. Yazar: ZAHİT ANAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE EDİRNE ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlıkta Güç, Kentlerde Güç Faktörü, Gücün Yapı Formuna Etkisi, Ekonomik Gücün Mimari Etkisi, Simgesel Güç, İkonik Güç, Power In Architecture, Power Factor In Cities, Effect Of Power On Building Form, Architectural Study Of Economic Power, Symbolic Power, Iconic Power
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın konusu; mimari yapıların gelişim evrelerinde ve oluşumunda, kentleri oluşturan bireylerin barınma amaçlı olarak ortaya çıkardıkları yapıların, tarihsel süreç içerisinde oluşturduğu gelişim evrelerini incelemek ve açığa çıkan yapı formları ve tarzlarını kültürel çerçevede ele alarak bunu etkileyen gücün neler olduğunu ortaya koyan, yaşamımız boyunca hayatımızı etkileyen ana unsurlardan iklim, yönetim modeli, sanat gibi unsurların etkileriyle değişen mimarlığı, bilimsel bir çalışmayla ortaya konabilmesini kapsamaktadır. Bu çalışmanın özünde yapı üretimi süreci içerisinde, yapıların niteliklerini incelerken bunların nelerden etkilediğini ve bu gücün yapılarda nasıl bir yansıması olduğunun incelenmesini kapsamaktadır. Bu tez çalışmasıyla ilgili araştırmalarımı sebep ve sonuç ilişkileriyle ortaya çıkarırken mimari yapı üretimini etkileyen unsurların çok yönlü faktörleri açıklanmıştır. Mimari yapı üretiminde simgesel niteliklerin neler olduğu ve bunların ekonomik özgürlükler karşısında nasıl değiştiğinin ve ekonomik gücün sınıfsal ayrım üzerindeki kentleşme modellerinin neler olduğu gibi genel kent kuramından, yönetim modellerinin hiyerarşik düzenlerini de kapsayan ve bu bağlamda yapıları, kentleşme modellerini, simgesel mimari özelliklerin nasıl etkilediğini ortaya koyarak sebep sonuç ilişkileriyle değerlendirilen bir araştırmayı kapsamaktadır. Bu araştırma ile mimarlığın ilk yapı olan megaron ile ifade edilen tipolojisinden başlayarak günümüz modern ve Postmodern kentlerin yapı üretimi karşısındaki değişimlerinin temel faktör olan ekonomik kavramlar ile birbirlerine benzedikleri ve yerellik kavramı olan vernekülerliğin her geçen gün ortadan kaybolduğu küresel bir kent modeline doğru geçişlerin olduğu süreçlere açıklık getirilmiştir. Bu kavramların açıklanabilmesi ve ortaya konabilmesi için bu çalışmayla, mimarlık tarihine bakarak bir yol izlenmesi ulaşılmak istenilenin daha anlaşılabilir bir metodu olarak ortaya konmuştur. Globalleşmenin etkisi ve gelişen teknolojik endüstriyel üretim hayatımızın merkezine geçerek tek dünya kentine doğru giden süreçte bütün farklı özelliklerin kaybolup benzeştiğinin mimari yapılar üzerinden anlatılması ancak bu şekilde açıklanabilir bir yol olabilmektedir. Çünkü mimarlığın temelinde sanat olduğu kadar mühendislik, teknik ve teknolojik alt yapı olduğu kadar da kültürel yaşam yatmaktadır. Kültür benzeşimi yapıların hem dış hem de fonksiyon kullanım özellikleriyle net bir şekilde görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This transportation issue; In the development and formation of architectural structures, to examine the historical process stages of the buildings that may be created by individuals who may be in their cities for housing purposes, and to make an interpretation of what has emerged by examining the framework by using the exposed building forms and styles. In essence, this content includes building production, examining the properties of buildings, and how they affect this and how this power is produced in buildings with its causes and results. In order to explain and present these concepts, in this study, it has been revealed that what is wanted to be achieved by looking at the history of architecture is a more understandable method. The effect of globalization and developing technological industrial production in the process leading to a single world city by moving to the center of our lives can be explained in this way, and it can be explained through architectural structures where all different features disappear and become similar. Because the basis of architecture is not only art but also engineering, technical and technological infrastructure and cultural life. Cultural analogy is clearly seen in the features of both external and functional use of structures.