Öğrencilerin okula yönelik tutumlarını etkileyen etmenler
Factors that students attitudes towards
  1. Tez No: 160734
  2. Yazar: BURÇİN PİŞKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÖHEYDA DOYURAN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okula yönelik tutum, Akademik basan, motivasyon, öğretmenler, okul yöneticileri, okul arkadaşları, akademik öz yeterlilik, Attitude towards school, Academic achievement, motivation, teachers, school directors, schoolmates, academic self-qualification
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV Projenin Adı: Öğrencilerin Okula Yönelik Tutumlarını Etkileyen Etmenler Yazan:Burçin PİŞKİN Özet Bu araştırmada amaç, ortaöğretim okullarında okumakta olan öğrencilerin, okula yönelik tutumlarma ve akademik başarılarına motivasyonun, öğretmenlerin tutumlannm, okul yöneticileriyle olan ilişkilerinin, okul arkadaşlarının ve akademik öz yeterliliklerinin etkilerini saptamaktır. Araştırma için veri toplama aracı olarak Morrell ve Lederman, tarafından geliştirilen“Attitude Toward School Questionnaire”ve Mc Coach,tarafttıdan geliştirilen“A Cross- Validation study of the School Attitude Assessment Survey (SAAS)”adlı anket birleştirilerek kullanılmıştır. Anketler Türkçe'ye çevrildikten sonra, üzerinde gerekli düzenlemeler yapılmış ve içerik geçerliği uzmanlara kontrol ettirildikten sonra Kocaeli ilindeki 10 devlet lisesinde okumakta olan toplam 400 öğrenciye uygulanmıştır. Veriler“SPSS”programıyla çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, standart sapma ve korelasyon kullamlmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin okula yönelik faturalarının genel anlamda orta düzeyde olduğunu, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre okula yönelik tutumlarının daha olumlu olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin okula yönelik tutumlan olumsuz olduğunda, öğrencilerin devamsızlıklarının arttığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin okula yönelik tutumlarının büyük ölçüde öğretmenlerin ve arkadaşlarının tutumlarmdan etkilendiği; akademik başarıları üzerinde sosyo-ekonomik düzeyin önemli etken olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin motivasyon düzeyleri arttıkça akademik basanları da yükselmektedir. Öğrencilerin öz yeterlilik düzeyleri arttıkça okula yönelik tutumlannda ve akademik başarılarında olumluya doğru bir artış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Title of Project:Factors that Students Attitudes Towards School AuthonBurçin PİŞKİN Abstract This research aims to identify the effects of motivation, teachers' attitudes, relations with school directors, schoolmates and academic self-qualifications on the academic achievement of secondary school students and on their attitudes towards school. Data has been collected for the research using the“Attitude Toward School Questionnaire”by Morrell and Lederman and the survey called“A Cross-Validation study of the School Attitude Assessment Survey (SAAS)”by McCoach. After the surveys have been translated into Turkish, rearranged and checked by experts in terms of content validity, they have been applied to a total of 400 students who attend ten public schools in Kocaeli. The data has been analysed using“SPSS”program. Frequency, percent, standard deviation and correlation have been used to analyse the data. The results of the research have revealed that the attitudes of students towards school are generally at a medium level and that girls have more positive attitudes than boys. The rate of absence increases when students have negative attitudes towards school. Furthermore, students' attitudes towards school are largely affected by the attitudes of their teachers and friends; and the academic achievement level is mostly affected by the socio-economic level. Academic achievement level increases as students are more motivated. Students exhibit a positive attitude towards school and higher levels of academic achievement as their self-qualification level increases.