Performans değerleme sonuçlarının kullanılabilirliğine olan inanç üzerine bankacılık sektöründe nitel bir araştırma
A qualitative research on belief in availability of performance appraisal results in banking sector
- Tez No: 160784
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, Performans Değerleme Sistemi, Performans Değerleme Sonuçlarının Kullanımı, Performans Değerleme Sonuçlarının Kullanılabilirliğine Olan İnanç, Performance Appraisal, Performance Appraisal System, Use of Performance Appraisal Results, Belief in Availability of Performance Appraisal Results
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
IV ÖZET İş dünyasında yaşanan değişim ve dönüşümler, insan kaynaklan alanında da yeni kavramların ortaya çıkarmakta ve yeni sistemlerin kurulmasına neden olmaktadır. Performans değerleme sistemi de son zamanlarda Türk iş dünyasında yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkan bir sistemdir. Hem organizasyonlar hem de bireyler bir yandan bu sisteme adapte olmaya çalışmakta, bir yandan da yeni gelişmeleri takip etme uğraşındadırlar. Performans değerleme sistemi, iyi kurulduğu ve uygulandığı zaman organizasyona bir çok yararlar sağlamakta, fakat doğru kurulmadığı ve uygulanmadığı zaman ise birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Performans değerleme sistemi organizasyonları ilgilendirdiği kadar çalışanları da ilgilendirmektedir. Bu çalışma ile hem performans değerleme sistemine çalışanların bakış açısı ortaya konulmaya çalışılmış, hem de performans değerleme sonuçlarım kullanan organizasyonlarda çalışanların sonuçların kullanılabilirliğine olan inançları incelenmiştir. Araştırma finans ve bankacılık alanında faaliyet gösteren özel bir kurumda yapılmış olup örneklem olarak 20 çalışan seçilmiştir. Araştırmada Nitel Analiz yöntemlerinden“İçerik Analizi”kullanılmıştır. Araştırmada, katılımcıların demografik bulguları ortaya konulmuş ve katılımcıların performans değerleme sonuçlarının kullanılabilir olduğuna dair inançları incelenmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların sonuçların kullanılabilir olduğuna dair inançları % 30, kullanılabilir olmadığına dair inançları ise %70 oranında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Transformations and changes in business life is shown up new concepts in human resources and cause the establish of new system. Performance appraisal system has emerged as a result of changes recently in Turkish business life. Both organizations and employees adopt this system and try to pursuit new improvement. When the performance apraisal system established and implemented effectively, it provides lots of benefit to an organization ; but otherwise it brings on lots of problem. Performance appraisal system interest organizations as far as employees. This study both tried to show up point of view on performance appraisal system to employees and investigated blief in availability of performance appraisal results of employees who work for organizations that use performance appraisal system. This study has been implemented in an organization which rustle in financial and banking sector with 20 employees.“Meaning Analyze Method”which is a kind of“Qulalitative Research Method”, was used in this study. At the investigation demographic findings of participant was shown up and belief in availability of performance appraisal results of participant was investigated. It was determined that belief of participants in availability of performance appraisal results is %30, belief of participants in nonavailabilty of performance appraisal results is %70.