Hicrî 1300 (M. 1884) ve Hicrî 1302 (M. 1886) tarihli Sivas Vilâyet Sâlnâmeleri'nin günümüz harflerine çevrilmesi ve değerlendirilmesi
Transcription and comparative evolution of Almanacs of Sivas Province-dated as 1300 (A.D. 1884) and (A.D. 1886)
  1. Tez No: 160906
  2. Yazar: SİBEL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Salname, Vilâyet, Almanac, Sivas, Province
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
VII ÖZET H.1300 VE H.1302 TARİHLİ SİVAS VİLÂYET SALNAMELERİNİN GÜNÜMÜZ HARFLERİNE ÇEVRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ XVI. yüzyıl ortalarında Eyalet-i Rum denilen Sivas eyaleti Paşa Sancağı olan Sivas'tan başka Amasya, Çorum, Bozok, Divriği, Canik ve Arapkir'den oluşmaktadır. 1830 yılına kadar isyanlar nedeniyle nüfusunda azalmalar olmuştur. Buna karşılık vilayete göçler de olmuştur. Vilâyet 1884 ve 1886 yılında Sivas, Amasya, Tokat ve Karahisar-ı Şarki sancaklarından oluşmaktadır. Vilâyetin başında vali bulunmaktadır. Ayrıca, Defterdar, Hâkim ve Mektupçu, üst düzey görevlilerdendir. Sancakların başında mutasarrıflar vardır. Kazalarda ise müftüler, muhasebeciler, naibler ve tahrirat müdürleri görev yapmaktadır. Vilâyet, sancak ve kazalarda idarî ve adli meclisler ve kalemler vardır. Meclis ve kalemlerde Müslimler yanında gayr-i Müslimler de görev yapmaktadır. Zaptiye askerleri ve Redif taburu hakkında bilgi vardır. Bunların tamamı Müslüman'dır. Sivas'ta nüfus hareketli bir yapıya sahiptir. İsyanlar nedeniyle nüfusta azalmalar olduğu gibi göçler nedeniyle artmalar da olmuştur. İnceleme yaptığımız dönemde halkın geneli Türk, Rum ve Ermenilerden oluşmaktadır. Vilâyet genelinde eğitime baktığımız zaman hemen hemen her mahallede sıbyan mektebi bulunmaktadır. Medrese ve Rüştiyelerin yanında azınlık okulları da vardır. Vilâyetin genelinde karasal iklim hâkimdir. Bitki örtüsü bozkırdır. Sivas'ta nehir ve ırmaklar vardır. Vilâyetin iktisadi yapısı incelendiği zaman ise tarım ve hayvancılığa dayalı bir yapı görülür. Sanayisi genelde dokumacılık üzerinedir. Sivas'ta tuzun önemi büyüktür.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT TRANSCRIPTION AND COMPARATIVE EVALUTION OF ALMANACS OF SİVAS PROVINCE -DATED AS 1300 (AD. 1884) AND 1302 (AD. 1886) In this research, Almanacs of Sivas Province, dated as 1300 (AD 1884) and 1302 (AD 1886) according to the Hegira calendar, have been transcribed from the Arabic alphabet to the Latin alphabet. After being transcribed these Almanacs have been evaluated and have been given some general information about geographic, historical and economic situation of Sivas Province. However, some information about political, administrative and military assemblies, councils, secretaries and offices that have served and officers have been given under the light of these Almanacs. In addition to this information, there have also been given general information about population, transportation, communication and educational foundations of Sivas Province. Moreover, in the last part of the research some social, economic and cultural changes have been evaluated is Sivas Province in the period of 2 years (from 1884-1886). In this respect some changes and differences between these two Almanacs have been evaluated, especially about changes in the population of Province in 2 years.