1299-1300 Hicri,1881-1883 Miladi yıllarında Şark-ı Rumeliyle alakalı mecliste kabul yada redd edilmiş kanun ve kanun layihaları
Approved or rejected Eastern Rumelia bills and draft bills at the parliament between 1299-1300 Hijr, 1881-1883 Gregorian calendars
  1. Tez No: 354870
  2. Yazar: ONUR DÜŞGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP İSKEFİYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şark-ı Rumeli, Meclis, Kanun ve Kanun Layihaları, Orient-i Rumeli, the Assembly, Laws and Declarations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 515
Özet
Osmanlı Devleti XIX. Yüzyılda hakimiyeti altında bulunan hristiyan milletlerin, ya istiklallerini elde etmek, yahut da yarı müstakil bir hale gelmek suretiyle devletten ayrılması sorunlarıyla uğraşmıştır. Zahirde 1789 Fransız İhtilal-i Kebirinin etkileriyle ancak özellikle büyük devletlerin Osmanlı imparatorluğunu küçültme siyasetiyle milli uyanışa soyunan Yunan, Sırp, Karadağ, Romen ve Bulgarlar Balkanların devletin elinden çıkışına sebeb olmuşlardır. Nitekim bu sorunların bir uzantısı olarak Rusyanın 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı- Rus harbi neticesinde Ayestefanos anlaşması ile kurmuş olduğu Büyük Bulgaristan Prensliğinin Avrupalı Devletlerce Berlin Antlaşmasıyla ortadan kaldırılıp Bulgaristan Emareti haline getirilmesi ve Makedonyanın da Osmanlı Devletine iadesiyle ikisi arasında kalan bölgenin de Şark-ı Rumeli adıyla mümtaz bir vilayet şeklinde teşekkülü Bulgaristanın 5 Ekim 1908 tarihinde bağımsızlığını ilan etmesine kadar Osmanlının Balkanlarda kalışını bir süre daha uzatmıştır. Biz bu çalışmada teşkilinden elden çıkışına dek Osmanlı Devletinde kalan ancak hristiyan valilerce yönetilen bu vilayetin 1299-1300 senelerine aid mecliste kabul yada redd olunan kanun ve kanun layihalarını hazırlayarak Osmanlının bu vilayetle alakalı hizmet ve düşüncelerinin anlaşılmasına katkı sağlamak istedik.
Özet (Çeviri)
XIX of the Ottoman Empire. Century under the domination of the Christian nations, or to achieve the independence, or separation of the problems of the state by becoming involved with a semi-detached. The effects of the 1789 French Revolution-i Kebirinin outwardly, but particularly in large states reduction policy of the Ottoman Empire sprung to the national awakening of Greek, Serbian, Montenegrin, Romanian and Bulgarians in the Balkans have been the reason the output of the hands of the state. Indeed, as an extension of these problems, known as Russia's 93 war Ayestefanos agreement as a result of the 1877-1878 Ottoman-Russian war with his Great Principality of Bulgaria into the European States in the Treaty of Berlin chieftainship bring Bulgaria and Macedonia eliminated the extradition of the Ottoman Empire in the region between two of the Orient-distinguished name, then a province of Rumelia as to declare independence on October 5, 1908 until the formation of the Ottoman Empire in Bulgaria in the Balkans is a regress of more extended period of time. This study we investigated the formation of the hand, but Christian governors who ruled the Ottoman Empire until the release of this province in the years 1299-1300 to prepare observations to the aid of the Ottoman parliament and the law of acceptance law in this county, we wanted to contribute to the understanding of relevant services and ideas.