Kur'an-ı Kerim'de 'Tezkîr' kavramı
According to the holy Koran 'Tezkir' concept
- Tez No: 160907
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, tezkîr, semantik, kavram, Koran, tezkîr (reminding), semantic, concept
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
KUR'AN-I KERIM'DE“TEZKÎR”KAVRAMI ÖZET“Kur'an-ı Kerim'de Tezkir Kavramı'”isimli çalışmamızda, Kıır“an-ı Kerim'in, üzerinde yoğun bir şekilde durduğu kelimelerden biri olan ve tebliğ alanı içerisinde önemli bir yere sahip bulunan ”tezkîr“ kavramı incelenmiştir. Çalışma, iki bölüm hâlinde ele alındı. Birinci bölümde ”tezkîr“ kelimesinin anlam alanı incelendi. Kelimenin lügat ve ıstılah anlamlarının yanında, Kur'an'ın nüzulü öncesi ve sonrası dönemde kelimenin kullanım şekilleri ele alındı. Kur'an'da tezkîrin kullanımı, konunun esâsını teşkil etmiştir. Kelimenin Kur'an'ın nüzulü sonrası dönemde anlam değişmesine uğrayıp uğramadığı, ”Hz. Peygamberin Hadislerinde Kullanım“, ”Tasavvufta Kullanım“ ve ”Günümüzde Kullanım“ başlıkları altında incelendi ”Tezkîr“ Kavramının Kur'an-ı Kerimdeki zıt anlamları tesbit edilerek, bu kavramlar ile ”tezkîr“ kavramı arasındaki anlam farklılıklarına ve benzerliklerine dikkat çekildi. Çalışmanın ikinci bölümünde ”tezkîr" bir faaliyet olarak ele alındı ve bu faaliyetin önemi, tezkîr faaliyetine duyulan ihtiyaç ve bu ihtiyâcın sebepleri incelendi. Ayrıca hiçbir faaliyetin metodsuz ifâ edilemeyeceği göz önünde bulundurularak, tezkîrin metodları da Kur'an âyetleri yardımıyla tesbit edildi. Bunun yanında, bu faaliyetin kimler tarafından edildiği ya da edilmesi gerektiği ve bu kimselerde bulunması gerekli olan özelliklerin neler olduğu araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ACCORDING TO THE HOLY KORAN“TEZKIR”CONCEPT ABSTRACT In our thesis named“According To The Holy Koran ”Tezkîr“ (Remending) Concept”,“Tezkîr”(reminding) concept, a word that the Koran has dwelled on and has a important position in he natification field, has been searched. The research has been separated two chapter. In the first chapter, the meaning field of the word“ Tezkîr”(reminding) has been studied. In the beginning and the consequence of revelation, word's ways using has been searchedbeside whose dictionary and term meanings. The subject is based on the usage of the“ Tezkîr”(reminding) in the Koran. That the concept semantically has been changed or not, the period after the Koran was revealed has been studiedunder the title“the blessed prophet's hadiths and the usage in mysticism and in our period.”The antonym and synonym meanings of the“Tezkîr”(reminding) have been determined in the Koran. The meaning differences and similarities between reminding and these words have been paid attention. In the second chapter of the studying, the“Tezkîr”(reminding) has been seacched as on activity. The importance of this activity, the need for“Tezkîr”(reminding) activitiy and this need's reasons have been scrutinized. Furthermore all activities are carried out methodically, according to this methods of the“Tezkîr”(reminding)have been fixed from verses of the Koran. In addition, who will perform this activitiy and what will be their qualities and features has been researched.