Critical theory, deliberative democracy and international relations theory
Eleştirel teori, müzakereci demokrasi ve uluslararası ilişkiler teorisi
- Tez No: 161110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK YALVAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Teori, Söylem Etiği, İdeal Konuşma Durumu, Müzakereci Demokrasi, Avrupa Birliği, Agonizm vıı, Critical Theory, Discourse Ethics, Ideal Speech Condition, Deliberative Democracy, the European Union, Agonism
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZ ELEŞTİREL TEORİ, MÜZAKERECİ DEMOKRASİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİ Akdenizli, Dilek Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Faruk Yalvaç Aralık 2005, 101 sayfa SO. yüzyılda Eleştirel Teori uluslararası ilişkiler de dahil olmak üzere sosyal bilimlerin her disiplini üzerinde oldukça etkili olmuştur. Eleştirel uluslararası ilişkiler teorisine göre, geleneksel teoriler problem çözücüdürler ve değişimdense yinelenen ve tekrar vuku bulanı açıklamaya çalışırlar; ancak, bir uluslararası ilişkiler teorisinin ana konusu değişimin bizzat kendisi olmalıdır. Değişim düşüncesi Habermasçı siyasi düşüncenin de kurucusudur. Jürgen Habermas, bir eleştirel kuramcı olarak, Batı ülkelerinin politik hayatında daha ahlaki bir siyasete doğru bir değişim başlatmak için Müzakereci Demokrasi Modelini geliştirilmiştir. Habermasa göre böyle bir değişim Batı demokrasilerinde ortaya çıkan meşruiyet krizini yok edecektir. Bu nedenle Habermas kitlelerin karar alma süreçlerine aktif olarak katılması için demokratik anlayışın ahlaki temelini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Ona göre, rasyonel konsensüs demokrasinin merkezinde olmalıdır ve buna ancak müzakerenin her bir tarafı argümanlarını eşit oranda ifade etme fırsatı bulursa erişilebilir. Rasyonel konsensüs düşüncesi bir kez demokrasinin düzenleyici kuralı vıhaline geldi mi uluslararası politika da dahil olmak üzere siyasetin doğasını değiştirmek mümkün olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL THEORY, DELIBERATIVE DEMOCRACY AND INTERNATIONAL RELATIONS THEORY Akdenizli, Dilek M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Yalvaç December 2005, 101 pages In the 20th century, Critical Theory has been very influential on every discipline of social sciences including international relations. According to Critical IR Theory, traditional theories are problem solving and try to explain repetition and recurrence, rather than change; however, the main subject matter of an IR theory should be the change itself. The idea of change is also constitutive of Habermasian political thought. Jürgen Habermas, as a critical theorist, has developed the model of Deliberative Democracy to provoke a change in the political life of the Western countries towards a more ethical politics. According to Habermas, such a change will eliminate the legitimacy crisis occurred in Western democracies. Therefore, Habermas aims at strengthening the moral basis of democratic understanding in order to make masses participate actively in decision making processes. According to him, rational consensus must be at the centre of democracy, and it can be reached, only if every part of the deliberation has the opportunity to express their arguments equally. Once the idea of rational consensus IVbecomes a regulative rule of democracy, it is possible to change the nature of politics, including international politics.