Belediyelerde performans yönetimine geçiş: Arka plan ve sorunlar
Transition to performance management in municipalities: Background and main issuess
- Tez No: 161146
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLAL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Performans Ölçümü, Balanced Scorecard, Stratejik Plan vı, Performance Management, Performance Measurement, Balanced Scorecard, Strategic Plan Vll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Belediyelerde Performans Yönetimine Geçiş: Arka Plan ve Sorunlar Tezin Yazarı: Özer KÖSEOGLU Danışman: Prof. Dr. Bilal ERYILMAZ Kabul Tarihi: 11 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: VII (ön kısım) +155 (tez) Anabilim dalı: Kamu Yönetimi Bilim dalı: Kamu Yönetimi Performans yönetimi, özel sektör kökenli bir kavram olmakla birlikte son zamanlarda kamu kurum ve kuruluşlarının da kullandıkları yöntemlerden biri haline gelmiştir. 1980'lerden sonra kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarım başlatan ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerdeki belediyeler, 90 'lı yıllara gelindiğinde performans yönetimi konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş ve birçok belediye başarılı sonuçlar almıştır. Kamuda yeniden yapılanmanın araçlarından biri olan performans yönetiminin, Türkiye'de de genel olarak kamu kurumlarında ve özelde belediyelerde uygulanması yasal olarak kabul edilmiştir. Ancak Türkiye'de performans yönetiminin belediyelerde uygulanmasına yönelik bilgi ve tecrübe eksikliği bulunduğu görülmektedir. Çalışmada, performans yönetimine genel olarak kamu kurumlarında ve özelde de belediyelerde geçişteki teorik arka plan tahlil edilmeye ve pratikte karşılaşılabilecek temel sorun alanları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada tartışılan diğer bir konu ise Türkiye'de son yıllarda değiştirilen yerel yönetim yasaları çerçevesinde, belediyeler için performans yönetimini etkin olarak işletebilecekleri bir model oluşturulup oluşturulamayacağıdır. Bu çerçevede gerçekleştirilen analizlerde konunun belediyeler için yeni olması nedeniyle anket yöntemi tercih edilmemiştir. Bunun yerine, eleştirel kaynak incelemesi yöntemi kullanılarak Türkiye'de ve yurt dışında belediyelerde performans yönetimine ilişkin literatür taranmıştır. Belediye yöneticileri ile de performans yönetimi konusunda görüşmeler yapılmıştır. Böylece Türkiye'de kısıtlı sayıda olan performans yönetimi ile ilgili kaynaklar, uygulayıcıların görüşleriyle de desteklenmiştir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışma sonucunda, belediyeler açısından performans yönetiminin ifade ettiği değer ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türkiye'de 2000'li yıllarda gerçekleştirilen yasal düzenlemelerde Türk kamu yönetiminin performansa odaklı bir yönetim anlayışına yöneldiği anlaşılmaktadır. Türkiye'de belediyeler açısından ise, performans yönetiminin oldukça yeni bir alan olduğu ve geliştirilmeye muhtaç olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda bir öneri olarak da belediyelerin,“Balanced Scorecard”yöntemini kullanabilecekleri düşünülmektedir. Belediyeler için ulusal bir eylem planı oluşturulup, uzun vadeli stratejiler belirlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of The Thesis: Transition to Performance Management in Municipalities: Background and Main Issues Author: Özer KÖSEO?LU Supervisor: Prof. Dr. Bilal ERYILMAZ Date: 1 1 July 205 Nu. Of Pages: VII (pre text) + 1 55 (main body) Department: Public Administration Subfield: Public Administration Performance management, which originally depends on private sector, is one of the means that has recently been used in the public organisations. Municipalities in USA, Canada and England, where reorganisation of public administration started after 1980, have recorded important progresses about performance management and have taken successful results. Performance management, as one of the means of reorganisation, has legally accepted to implement in Turkish municipalities. But it seems that there is a leak of knowledge and experience implementing performance management in municipalities of Turkey. In this study, it is tried to analyze theoretical background and to determine key issues that could be encountered while municipalities pass to performance management. Within the framework of amendment of local government acts whether there can be a model that municipalities effectively implement performance management is also discussed. In this way, method of survey is not preferred because performance management is a new subject for Turkish municipalities. Instead, a literature review, consisting both Turkish and English sources, is used as the method of study. Additionally, there has had an interview with a manager in a municipality. Thus, limitation of sources about performance management is supported by views of operators. In this study, value of performance management for municipalities is tried to determine. It is understood that, legal regulations that altered after 2000 requires a performance-driven public administrative system. One of the results of this study show that performance management is a new field for Turkish municipalities and needs to be improved. It seems that, method of“Balanced Scorecard”is one of the means that assist improvement of performance management. It should be suggested to form a national Action Plan and determine long-term strategies for municipalities.