Soğuk savaş sonrası NATO'nun dönüşümü ve Rusya Federasyonu ile ilişkileri
Transformation of NATO after the cold war and its relations with Russian Federation
  1. Tez No: 161147
  2. Yazar: NEBİ MİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İttifak Teorisi, NATO, Rus Dış Politikası, Güvenlik iv, Alliance Theory, NATO, Russian Foreign Policy, Security
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Soğuk Savaş Sonrası NATO'nun Dönüşümü ve Rusya Federasyonu ile İlişkileri Tezin Yazan: Nebi MİŞDanışman: Doç. Dr. Emin GÜRSES Kabul Tarihi: 04 Temmuz 2005Sayfa Sayısı: VI (ön kısım)+120 (tez) Anabilim dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Soğuk Savaş sonrası iki kutuplu yapının sona ermesiyle devletlerin güvenlik ve savunma anlayışları da değişmeye başlamış ve bu değişimle birlikte uluslararası güvenlik sisteminin yeniden inşası gerekmekteydi. Bu bağlamda uluslararası sistemin temel yapıtaşları olan uluslararası örgütlerinin, özellikle güvenlik ve savunma örgütlerinin, değişen bu sisteme kendilerini yeniden uyarlamaları bir zorunluluktu. Soğuk Savaş döneminde kendi varlık nedenini Sovyet tehdidine göre şekillendiren NATO'nun da Sovyetlerin dağılmasıyla ya sonunun geldiği ilan edilecek yada kendisini dönüştürmesi sağlanacaktı. Bu bağlamda bu çalışmanın ilgilendiği konu; Soğuk Savaş sonrası NATO'nun dönüşümü ve bu dönüşümde temel belirleyicilerinden biri olan Rusya ile ilişkileridir. Dönüşüm incelenirken, NATO'nun zirve toplantılarında alınan değişim kararlan temel alınarak bu kararların arkasında yatan politikaların ne olduğu analiz edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca dönüşümde ittifak üyeleri ile Rusya ilişkileri incelenerek bunun bölge üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür. a) Soğuk Savaş sonrası NATO'nun dönüşümünü ABD, Avrupa'da kurulacak düzenin kendi tanımladığı sınırlar içinde ve kendi istediği şekilde gelişmesi için Avrupa'da varlığını artırarak hegemonyasını kurmanın bir aracı mı olarak kullanmıştır? b) Genelde ittifak üyeleri özelde ABD eski Sovyet coğrafyasında ve bugün için Rusya'nın yakın çevresi olarak tanımlanan alanda etkinliklerini artırmanın bir aracı olarak NATO'yu nasıl kullanmaktadır. Rusya Federasyonu'nun bu süreç içersinde NATO ile ilişkileri hangi yönde gelişmiştir. Bu sıralanan amaçlara ulaşmak için NATO'nun dönüşümünde ittifak üyelerinin farklı çıkarlarının nasıl uyumlaştırıldığı, NATO'nun dönüşüm evreleri, genişleme tartışmaları, gelecekte nasıl bir rol üstleneceği gibi konularda bu tezin konusudur. Ayrıca Soğuk Savaş sonrası NATO'nun dönüşümü İttifak teorisi bağlamında ele alınarak, teorik bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of Thesis: Transformation of NATO after the Cold War and Its Relations with Russian Federation Author: Nebi MÎŞ Supervisor: Assoc. Prof. Emin GÜRSES Date: 04 July 2005 Nu. of pages: VI (pre text)+ 120 (main body) Department: International Relations Subfield: International Relations When the bipolar system reflecting the cold war period ended, States' perception regarding security and defence has begun to change. This change required the reconstruction of the international security structure. In this context, international organisations, security and defence organisations, which are the main component of international system, have faced the modification necessity for their own structure. NATO based on Soviet threat in the period of the cold war has confronted a dilemma; it has neither declared its end nor modificated its structure. In this contex, this study analyses the transformation of NATO after the cold war and relations between NATO and Russia which is the main factor in this transformation process. After this analysis,“transformation decisions”taken in NATO's summits and factors causing these decisions will be anaysed. Besides, relation between Russian Federation and the Alliance's members and its effects on the region will be discussed. In this context, the aims of this study can be summarized as following; a) Has the transformation of NATO after the cold war been used as means for the reconstruction of US hegemony by policy makers in the US? b) How do the US and allied countries use NATO as means to increase its influence on 'the near abroad' or former Soviet territory? How do the relations between NATO and Russian Federation shape during these developments. In reach these aims, how different interests of allies countries was harmonized, during the transformation of NATO, phases in the transformation of NATO, discussions regarding the enlargement, which roles will be undretake in the future are subjects of this thesis.