Türkiye'de lider firmalar açısından performans değerlendirme uygulamaları
Performance appraisal practices about the leading firms of their sectors in Turkey
- Tez No: 161191
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Performans Değerlendirme Yöntemleri, Sektörlerinin Liderlerinden Olan Firmalar ıx, Performans Appraisal, Performans Appraisal Methods, the Leading Firms of Their Sectors
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Türkiye'de Lider Firmalar Açısından Performans Değerlendirme Uygulamaları”Tezin Yazarı: Ferit AVCI Danışman: Prof. Dr. Adem UĞUR Kabul Tarihi:27.06.2005 Sayfa Sayısı:X(ön kısım)+101(tez)+20(ekler) Anabilimdalı: Çalışma Eko.ve End.İliş. Bilimdalı: İKY ve End. İliş. İnsan Kaynakları Yönetimi'nin temel fonksiyonlarından biri olan performans değerlendirme kavramı, personelin işteki başarısını, gizli gücünü, iş alışkanlıklarını, davranışlarını ve benzer niteliklerini diğerleriyle karşılaştırarak yapılan sistematik bir ölçüm olarak tanımlanmaktadır. Çalışanlar ve yöneticiler açısından bir çok faydası olan performans değerlendirme, günümüz rekabet koşullarında, firmalar için, rakiplerine karşı bir avantaj teşkil etmektedir. Bu çalışmanın temel amaçları, Türkiye'deki gerek yerli gerek yabancı, kendi sektörlerinin liderlerinden olan firmaların performans değerlendirme uygulamalarına verdikleri önemin ve bu firmaların günümüz rekabet ortamında bu uygulamalar sayesinde ne gibi avantajlar sağladıklarının vurgulanmasıdır. Tüm bunlara cevap ararken, teorik bilgilere ulaşmak için yapılan literatür taramasına ek olarak, 7 tane sektörünün liderlerinden olan firma“örnek olay”olarak incelenmiştir.“Örnek olay”yönteminin tercih edilmesinin en önemli sebebi, yedi tane firma ile görüşme yapılmak suretiyle edinilen bilgiler ışığında genelleme yapmanın mümkün gözükmesidir. Bu bilgilere ulaşmada kullanılan“mülakat”yönteminin tercih ediliş sebebi ise, birebir İK yöneticileri ile yapılan görüşmelerin ve firmalardan alınan dokümanların araştırmanın amacını daha iyi yansıtacağı yolundaki inançtan ileri gelmektedir. Bu çalışma sonucunda, Türkiye'deki sektörünün liderlerinden olan firmalar için performans değerlendirme uygulamalarının vazgeçilmezliği ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de ve dünyada önde gelen bu firmalar, performans değerlendirme uygulamaları ile sağladıkları bir çok faydanın yanı sıra, verimliliklerini arttırarak günümüz koşullarında mevcudiyetlerini sürdürebilmeleri konusunda itici bir güç sahibi konumundadırlar.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“ Performance Appraisal Practices about the Leading Firms of Their Sectors in Turkey”Author: Ferit AVCI Supervisor: Prof. Dr. Adem U?UR Date: 27.06.2005 Nu. of pages:X(pre text)+101(main body)+20(appendices) Department: W.E.I.R. Subfield: Human Resources Management and Ind. Relations Performance appraisal, one of the main functions of Human Resources Management, is defined as a systematic measure that compares the employee work success, its secret power, work habits, behaviours and similar features with the others. Considering today's competitive conditions, Performance appraisal serves employees and managers as an advantage for firms against the competitors. The main purpose of this study is to amphasize the advantages of Performance appraisal against competitors and to show how important Performance apprasial is for both local and international firms which are the leaders of their sectors. While seeking for an answer, beside the literature scan to abtain theorical knowledge, 7 leading firms of their sectors is taken under inquiry as a“case study”. The most important reason to choose“case study”is the awailablity of generalizing data with the knowledge taken by interviewing those 7 firms.Also the purpose to using interview method is the belief that the documents taken from the firms and the one to one meetings with HR managers will reflect the main objective of the study better. As a result, this study shows how crucial the performance apprasial is to the leading firms of their sectors. These pioneer firms in Turkey and on the world, have an impulsive force to sustain their existence with the benefit from the Performance appraisal, as well as to increase efficency under today's circumstances.