İlköğretim okullarının çevreleri ile ilşkileri (Sakarya ili örneği)
Interaction between the primary schools and their neighborhoods (the case Sakarya title of the province)
  1. Tez No: 161192
  2. Yazar: SEBAHATTİN AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Çevre, ilişki. vuı, Primary School, Neighborhood, Interaction. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans/Doktora Tez Özeti Tezin Başlığı: İlköğretim Okullarının Çevreleri ile İlişkileri (Sakarya İli Örneği) Tezin Yazarı: Sebahattin AKGÜN Danışman: Yard. Doç. Dr.Hasan Basri GÜNDÜZ Kabul Tarihi: 24.05.2005 Sayfa Sayısı: ix (ön kısım)+96(tez)+12(ekler) Anabilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim okullarının çevre ile ilişkilerinin ne düzeyde olduğunu saptamak ve okulların çevre ile daha olumlu ilişki kurabilmesi için gerekli çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır:. Velilerin okul kararlarına katılması ne düzeydedir?. Okul- çevre iletişimi ne düzeydedir?. Çevrenin okulu desteklemesi ne düzeydedir?. Okulun çevrenin eğitim gereksinimlerini belirlemesi ve karşılaması ne düzeydedir? Sakarya ilindeki ilköğretim okullarında, yukarıdaki boyutlarda yönetici ve velilerin düşünceleri nedir? Aralarında görüş farklılığı var mıdır? Araştırmada öncelikle konu ile ilgili literatür taranmıştır. Literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, hem okul yöneticilerine hem de öğrenci velilerine uygulanmak üzere iki farklı anket geliştirilmiştir. Geliştirilen anketlerin uygulanması sonucu toplanan veriler, bilgisayarda“SPSS for MS Windows”paket programından yararlanılarak crosstabs, frekans, yüzde, t-test analizi yapılmış ve veriler analiz edilmiştir. Araştırma yukarıda belirtildiği gibi dört boyutta incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ilköğretim okullarımızın velilerimizle olan iletişimleri yeterli düzeyde görülmüş, ayrıca velilerin okul kararlarına katılmaları konusunda hem yöneticiler hem de veliler olumlu görüş belirtmişlerdir. Okulların çevreleri ile ilişkilerinin düzeyinin düşük olduğu ve okulların çevreden en çok velilerle iletişim kurdukları belirtilmiştir. Okul ihtiyaçlarının valilik ve il milli eğitim müdürlüğü tarafından yeterli düzeyde karşılanmadığı belirtilmiştir. Okulların genellikle ihtiyaçlarım velilerden ve çevredeki kurumlardan karşılama yoluna gittikleri görülmüştür. Okulların çevrenin eğitim gereksinimlerini belirleme ve karşılama bakımından yeterli düzeyde başarılı olamadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute Of Social Sciences Abstract Of Master's/PhD Thesis Thesis: Interaction between the primary schools and their neighborhoods (the case of Sakarya Title of the Province) Author: Sebahattin AKGÜN Supervisor: Yard. Doç. Dr. Hasan Basri GÜNDÜZ Date: 24.05.2005 Nu. Of Pages:ix(pre text)+96(main body)+12(appendices) Department:The Sciences Of Education Subfield:The Education Administration and Inspection The general objective of this study is, determining the level of interaction between the primary schools and their neighborhoods and giving necessary solution suggestions to establish much positive interaction between them. In this study, fallowing questions have been tried to be answered:. What is the level of participation of families to school decisions?. What is the level of communication of schools - neighborhood?. What is the level of support of the neighborhood to the school?. To what extend does the school determine and provide education requirements of neighborhood? At primary schools in Sakarya Province, what are the opinions of administrators and families about the above subjects? Are there any differences between their views? In this study, first of all, the related literature has been investigated. Two questionnaires have been developed for both school administrators and families to accordance with these investigations. The data acquired by these questionnaires, have been made of analysis of crosstabs, frequency, percent and t-test by using“SPSS for MS Windows”spread sheet program on a computer and these data have been evaluated. As mentioned above, this study has been investigated by four dimensions. According to acquired data, communication of the primary schools with families has been seen adequate and in addition to this, both administrators and families have been mentioned positive notion about the participation of families to school decisions. It has been mentioned that the level of interaction between the schools and neighborhood is not adequate and schools communicate mostly with parents in neighborhood. It has been mentioned about that, necessities of school have not been provided sufficiently by the governor of province and the province national education presidency. It has been seen that schools have been proved their necessities by families and surrounding institutions. It also has been seen that, the schools can not be successful to determine and provide education requirements of neighborhood.