Hz. Peygamber devrinde kadınların süslenmesi
Women's beauty treatments in the regin of the prophet Muhammad
- Tez No: 161200
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Süslenme, Bakım, Estetik, Makyaj, Mücevher, Beauty Treatments, Care, Aesthetic, Make Up, Jewelry. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: HZ. PEYGAMBER DEVRİNDE KADINLARIN SÜSLENMESİ Tezin Yazan: Fatımatüz Zehra Kamacı Danışman: Doç. Dr. Levent ÖZTÜRK Kabul Tarihi: 28 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: IV (ön kısım)+ 123 (tez) + 25 (ekler) Anabilimdalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilimdalı: İslam Tarihi Süslenme, geçmişten bugüne toplumların sosyal hayatında önemli bir yere sahip olmuş, bireylerin hayatında süreklilik arzetmiş bir olgudur. Hz. Peygamber devri sosyal hayatı ile ilgili detayların tespiti için önem taşıyan bu konunun kadınlarla ilgili yönünün, şu ana dek detaylı bir şekilde incelenmediği görülmektedir. Hz. Peygamber devrinde yaşayan kadınların süslenmek için kullandıkları malzeme ve yöntemleri inceleyen Hz. Peygamber Devrinde Kadınların Süslenmesi başlıklı bu araştırma, dönem kadınlarının süslenme kültürlerini ortaya koyarak, Hz. Peygamber devri sosyal hayatının, ayrıntıları tespit olunamamış bir kesitinin anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Hz. Peygamber devrinde kullanılan süslenme malzemelerine ilişkin yeterli arkeolojik bulgu olmadığından araştırmamızda büyük ölçüde, incelediğimiz dönemle ilgili bilgi veren metinlerden yararlanılmıştır. Konumuzla ilgili bilgilerin, tarih, siyer ve megâzî kitaplarından ziyade hadis ve tabakât kitaplarıyla sözlüklerde zengin bir şekilde yer aldığı anlaşılmaktadır. Araştırmamız neticesinde Hz. Peygamber Devrinde kadınların ticaret yoluyla elde ettikleri süslenme malzemelerinin zengin bir çeşitliliğe sahip olduğu, bu dönemde kadınların bu malzemeleri kullanarak genç ve güzel görünmelerini sağlayacak yöntemler geliştirdikleri ya da çevre kültürlerden öğrendikleri uygulamaları sürdürdükleri, saçlarına bakım uygulayıp çeşitli saç modelleri denedikleri, vücutlarının yıpranıp kötü görünmesine engel olacak çeşitli uygulamalara sahip oldukları, renkli ve süslü kıyafetler giyip takılar taktıkları tespit olunmuştur. Ayrıca bu dönemde çeşitli meslek gruplarının kadınların süslenmesine yardımcı olacak işlevler gördüğü anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of Thesis: WOMEN'S BEAUTY TREATMENTS IN THE REIGN OF THE PROPHET MUHAMMAD Author: Faümatüz Zehra Kamacı Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent ÖZTÜRK Date : 28 June 2005 Number of Pages: IV (pre text) + 123 (main body) + 25 (appendices) Department: History of Islam and Islamic Arts Subfield: History of Islam Beauty treatments have had a very important role in human life and society from the very ancient times on. That is to say, the beauty treatments are supposed to give some vital details of the culture of the Arabian society in the reign of the Prophet Muhammad. With this study titled as Women's Beauty Treatments in the Reign of the Prophet Muhammad we aim to determine women's local custom for being adorned in the reign of the Prophet Muhammad and fill one of the gaps on the social life of the Prophet Muhammad's reign. For there is no enough archeological findings about material used by Arabic women to be adorned we used mainly the records about the reign of the Prophet Muhammad. Especially hadith, biography books and dictionaries let us find the necessity information about our subject. The results of this study show that the materials used by women of that period for beauty treatments are very rich because of trade. Using these treatments the women of the reign of the Prophet Muhammad improved some original methods for being young and looking pretty and used some other classical methods known from the very ancient times on. We found out that they used some materials for skin and hair care, tried some hairstyles, wore some ornate and vivid dresses and used jewelry. Furthermore we conclude that there were some occupations that assisted women with being adorned.