İnsan kaynakları bilgi sistemleri ve uygulama aşamaları
Human resource information systems and application level
- Tez No: 161236
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERKAN BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Bilişim Sistemleri, İnsan Kaynakları, Sistem Analizi, vııı, Management information systems, human resource, System Analysis IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: İnsan Kaynaklan Bilgi SistemSeri ve Uygulama Aşamaları Tezin Yazarı: M.Özgür ALTUNTAŞ Danışman: Doç. Dr. Serkan BAYRAKTAROĞLU Kabul Tarihi: 15 Eylül 2005Sayfa Sayışa: VİI (ön kısım) + 140 (tez) Ana bilimdalı: İşletmeBilimdalı: Yönetim ve Organizasyon Günümüzde hızla gelişen teknoloji herkesin hayatını değiştirdiği gibi işletmelerin de hayatlarını değiştirmiştir. İşletmeler de alıştıkları ortamlardan sıyrılıp pazara, pazarın isteklerine, personellerinin isteklerine ve tüm bunlarla birlikte teknolojiye ayak uydurmak zorundadırlar. Teknolojiye ayak uydurmak, sanıldığı gibi bilgisayarların alınıp masaların üzerine konulmasıyla tamamlanmıyor. Teknolojiye ayak uydurmak; işletmenizin veya organizasyonunuzun yapışma uygun bir altyapı kurulması ve bununla birlikte organizasyonunuzun parçalarının bu altyapı ile haberleşmesi, ürettiği bilginin bir yerde depolanması, bu depolanan bilginin birçok uygulama ile kullanılabilmesi ve sistemi canlı tutacak teknoloji ile ilerleyebilecek bir halde olmasıdır. Bilgi bu sayede ciddi bir rekabet unsuru olarak kullanılacaktır. İşletmeler için en önemli kayıp aslında farkında olarak veya olmayarak ürettikleri bilgiyi kullanılmamalıdır. Yönetim bilişim sistemi bir işletmenin üretmiş olduğu bilgiyi depolar, kıyaslar ve gerektiğinde istenilen şekilde organizasyonun her kademesine bu bilgiyi raporlar. Bu tez kapsamında yönetim bilişim sisteminin bir bölümü olan insan kaynaklan bilgi sistemini inceleyeceğiz. Kökü bin dokuzyüzlü yılların ortalarına uzanan insan kaynaklan bilgi sistemi yapısının incelendiği bu tezde, günümüzdeki kullanımını en güncel haliyle, Türkiye'nin önde gelen organizasyonları ve şirketlerini inceleyerek bir alternatif bakış sağlamayı hedeflemiştir. Bu tezi hazırlarken insan kaynakları bilgi sisteminin birçok organizasyon tarafından kullanılmakta olduğunu gördük. Bir uygulama geliştirici olarak, bu denli büyük bir pazarın varlığını keşfetmiş olduk. İnsan kaynaklan konusu ile ilgilenen birisi olarak da herkesçe kabul edilmiş insan kaynakları fonksiyonlarından hangilerinin daha yoğun, hangilerinin eksik ve hangilerinin yanlış kullanıldığını görmeyi hedefledik ve hedefimize ulaştık. Bu tez içerisinde iki farklı yapı dikkatinizi çekecektir. Bunlar da birinci kısımda yönetim bilişim sistemi ve insan kaynakları bilgi sistemi hakkında hazırlanmış bölüm, ikinci kısım, ise uygulama bölümüdür. Uygulama bölümü ise iki şekilde incelenebilir. Birinci bölümde Koç Bilgi Grubumun insan kaynakları bilgi sistemi uygulaması tüm yönleriyle anlatılmaya çalışılmıştır. Bu bölümde elde edilen bilgiler ışığında bizler, bir insan kaynakları bilgi sistemi hazırlamak istersek hali hazırdaki insan kaynakları fonksiyonlarının hangilerinin işletmelerde daha yoğun kullanılmakta olduğunu, hangilerinin eksik kullanılmakta olduğunu ve eksik kullanılanların insan kaynakları bölümleri tarafından varsa alternatiflerinin neler olduğu sopalarının cevapları ikinci bölümde hazırlanan bir mülakat ile araştırılmıştır. Bu tezdeki amacımız; günümüz şartlarında insan kaynaklan bilgi sistemi konusu adına referans tez oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciances Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Human Resource Information Systems And Application Level Author: M.Özgür ALTUNTAŞ Supervisor: Doç. Dr. Serkan BAYRAKTARO?LU Date: 15 Eylül 2005Nu. of pages: VII (ön kısım) + 140 (tez) Department: BusinessStıbfieid: Management Organisation These days, technology that is improving very fast has changed to manager lives. Managers must adapt themselves to their personnel and marketplace wants The meaning of adapting to technology is not taking a computer and placing on the table. It is that setting up a substructure that must suitable to your management or organization. At the same time your organizations items communicate with this substructure, and improves itself with technology. In this way, knowledge is used as competition Actually, whether managers are aware of it or not, the biggest loss for them is that they don't use to their compmany's knowledge. Management information systems store that a management knowledge, compare and make report to every organization steps if needed. In this thesis, we will study the human resource information system as a part of the management information system. It's history goes back to 1960-1970. Our aim is to give an alternative point of view by the way of researching some management and their organizations which are the most important in Turkey. While we were preparing this thesis, we saw that human resource information systems were used by any companyes. We discovered that the marketplace is very wide about this subject. Our aim was to see which one are using concentrated, lacking, or incorrect between the human resource functions. In this thesis, two structures take your attention. One of these is the first chapter which cahars administration infromation systems and human resource information system. The second chapter the first is an application about the subject. The application chapter resources at two forms. First one is Koç Information Group's human resource information system and second is interview form. In this study our aim is prepare a thesis about human resource information systems in today business conditions.