Askeri örgütlerde muvazzaf muharip personelin performansının değerlendirilmesi ve türk silahlı kuvvetlerinde yapılan bir araştırma
Performance evaluation of active combat personnel in military organizations and research that carried out in turkish armed forces
- Tez No: 211888
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET CEVAT ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsan kaynakları yönetimi, performans degerlendirme, yetkinlik, askeri örgütler, Türk Silahlı Kuvvetleri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 406
Özet
Dünyada yasanan jeopolitik, ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelismeler karsısında; modern askerî örgütler gibi Türk Silâhlı Kuvvetleri de mevcut yapılanmasını ve uygulamalarını sorgulamaya ve gelismeler paralelinde degisim için tedbirler almaya yönelmistir. Bu zorunlu degisimlerin belki de en çarpıcı olanları insan kaynakları yönetiminde yasanmaktadır. Modern askerî örgütlerin ?yeniden yapılanma? ve ?dönüsüm? adları altında gerçeklestirdikleri degisimlerin odak noktasında ?insan? unsuru ve insan kaynakları yönetimi tartısmasız önemiyle yer almaktadır. Bir örgütte önemli unsur sayılan ?insan?ın performansının dogru ölçülmesi ve bu performansın gelistirilmesi, yasanan degisimlere baglı olarak belli baslı askeri örgütlerce benimsenen stratejik insan kaynakları yönetiminin temel ugras alanlarından birini olusturmaktadır. Yasanan degisimlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin insan kaynakları yönetimi ile performans degerlendirme sistem ve uygulamalarının da gelistirilmesini gerektirdigi gözleminden hareketle, bu tezde askeri örgütler açısından performans degerlendirme konusunun incelenmesi ve Türk Silâhlı Kuvvetlerinin Kara Kuvvetleri Komutanlıgı bünyesinde görev yapan muvazzaf muharip subaylarının performans degerlendirmesinde kullanılabilecek bir sistemin gelistirilmesi amaçlanmıstır. Çalısmada benimsenen temel yaklasım, halen terfide ve kısmen de görevlendirmelerde esas alınan performans degerlendirme sistemini, önerilen yetkinlik bazlı yeni sistem aracılıgıyla, personelin performansını, gelisimini ve performans sorunlarını gerçekçi olarak belirleyecek ve gelistirecek bir araç olarak kullanabilmektir. Birinci bölümde örgüt ve örgütlerde performans degerlendirme kavramları ele alınmıs, performans degerlendirmede yetkinliklere dayalı yaklasım, performansı etkileyen faktörler ve performans degerlendirme sistem tasarımı ve uygulama süreci incelenmistir. kinci bölümde, askeri örgütler ve askeri örgütlerde muvazzaf personelin performansının degerlendirilmesi konusu ele alınmıstır. Bu bölümde, askerî örgütleri yakından tanımayan arastırmacıların da konuyu kavramalarını saglamak amacıyla, tüm askeri örgütlerde ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde yer alan birimler ile personel unsuru tanıtılmıstır. Ayrıca, askerî örgütlerin temel kadrosunu olusturan subaylıgın en önemli özelligi olan ?komutanlık? kavramı üzerinde özellikle durulmustur. Bundan sonra, dünyada yasanan jeopolitik, toplumsal, ekonomik ve teknolojik gelismelerin askerî örgütlere yaptıgı etki, olusturdugu degisim zorunlulukları açısından analiz edilmistir. Stratejik insan kaynakları yönetimi baglamında etkin bir performans degerlendirme sisteminin önemi ortaya konduktan sonra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve çesitli ülkelerin askerî örgütlerinin performans degerlendirme sistemleri, ayrı ayrı ve karsılastırmalı olarak incelenmis ve ortak özellikleri belirlenmistir. Yapılan degerlendirmeler ısıgında Türk Silâhlı Kuvvetlerinin mevcut performans degerlendirme sistemi tarihsel gelisimi içinde belirgin özellikleri, olumlu ve olumsuz olarak degerlendirilen yönleriyle incelenmistir. Bu inceleme yapılırken, konuyla ilgili çesitli bilimsel arastırmalar da dikkate alınmıstır. Üçüncü bölümde, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde (Kara Kuvvetleri Komutanlıgı) görev yapan muvazzaf muharip subayların performanslarının degerlendirilmesi için kullanılması önerilen yeni performans degerlendirme sisteminin gelistirilmesine dair bilgi ve bulgulara yer verilmistir. Önerilen performans degerlendirme sisteminin gelistirilmesine iliskin arastırma, dört ana asamada gerçeklestirilmistir. Birinci asamada; ülkemizde sosyal bilimlerle ilgili arastırmalarda fazla kullanılmadıgı degerlendirilen bir grup çalısma teknigi olan ?nominal grup teknigi? ile yetkinliklerin belirlenmesi ve ölçeklendirilmesi, ikinci asamada; yeni ortaya konulan performans degerlendirme sisteminin süreç ve asamalarının tasarlanması, üçüncü asamada; yeni ortaya konulan sistemin degerlendiren ve degerlendirilenlere anket uygulanması suretiyle onların görüslerine sunulması, dördüncü asamada; anket uygulamasından elde edilen geri bildirimlerle ortaya yeni konulan sisteme son seklinin verilmesine iliskin çalısmalar gerçeklestirilmistir. Önerilen performans degerlendirme sisteminde muvazzaf muharip subayların performansının `'mesleki'', `'kisisel'', `'ekip'' ve `'kurumsal'' seklinde adlandırılan yetkinlik boyutları içinde yer alan 14 yetkinlik ile ast ve üst tarafından belirlenen hedeflere göre dört dereceli bir ölçekle degerlendirilmesi; bireysel degerlendirmelerle birlik performansının iliskilendirilmesi, sistemin geri besleme ve açıklık özelliklerini tasıması öngörülmüstür. Sisteme iliskin görüs ve tutumları belirlemek amacıyla çesitli rütbelerden 266 subay üzerinde yapılan arastırmada ise, söz konusu personelin önerilen performans degerlendirme sistemi konusunda oldukça olumlu görüs ve tutumlara sahip oldukları tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Along with geopolitical, economic, social and technological developments occurring in the world, Turkish Armed Forces, like modern military organizations, has tended to question its current structure and applications and to take precautions to change parallel to the developments too. Probably, the most remarkable ones among these indispensable changes occur in human resources management. In the focal point of changes have been made by modern military organizations under the names of ?restructuring? and ?transformation?, the ?human factor? and human resources management with their indisputable significance stand. An accurate measurement and development of the ?human??s performance, which is considered to be the most important factor in a organization, become one of the subject fields of strategic human resources management adopted by major military organizations depending on the changes experienced. As changes experienced require Turkish Armed Force?s human resource management and performance evaluation system and its applications to be developed too observed, in this thesis it is intended to develop a system to be used in evaluating the performance of active combat officers of line workers for the Land Forces of the Turkish Armed Forces, by exploring the subject of ?performance evaluation for military organizations?. The basic approach of this research is to be able to use the existing performance evaluation system, which is currently being taken to be foundation for both promotions and partly assignments, through a new competency based system proposed, as a tool that determines and improves the personnel?s performance, their progress and performance-related problems realistically. In the first part, the organization and the concept of performance evaluation in organizations are considered and the approach to the performance evaluation based on competencies, factors that affect the performance and the design and application process of the performance evaluation system are investigated. In the second part, military organizations and the evaluation of the performance of active line workers are considered. In this section, in order to enable researchers, who don?t have close familiarity with military organizations, to comprehend the subject too, units as well as the component of personnel inside all military organizations are introduced. Furthermore, the concept of ?commandership?, which is the most important quality of officership being the core personnel of military organizations, is particularly emphasized. Then, the influence of geopolitical, social, economic and technical developments in the world on military organizations is analyzed with regard to its force dictating the necessity to change. After the importance of an effective performance evaluation system is presented in the context of strategic human resources management, performance evaluation systems of Turkish Armed Forces and those of the variety of countires? military organizations are examined separately as well as in comparison and common features among them are pointed out. Under the light of evaluations based on the data, the current performance evaluation system of the Turkish Armed Forces is inspected in terms of its peculiar characteristics with its regarded both positive and negative aspects within its historical development process. Through this inspection, various related scientific studies have been also taken into account. The third part presents information and findings about the development of a new performance evaluation system proposed to be used in the performance evaluation of the active combat officers of the line workers in the Turkish Armed Forces (The Land Forces). The research to develop the proposed performance evaluation system has been performed through four main stages: In the first stage, determining and scaling competencies through ?nominal group technique?, which is not believed to have been used widely in researches related to social sciences in Turkey; in the second stage, the design of process and stages of the proposed performance evaluation system; in the third stage; taking opinions of evaluators and evaluatees of the new system through applying questionnaires among them; in the fourth stage, studies related to finalizing the proposed system through feedbacks from the application of questionnaires have been performed. In the proposed performance evaluation system, the evaluation of performance of active combat officers through four-level scale according to 14 competencies including competency dimensions named as ?professional?, ?personal? , ?team? and ?institutional?, as well as objectives determined by the subordinates and seniors; associating ?unit performance? with individual evaluations, having the qualities of clearness and feed back by the system have been envisaged. In surveys conducted on 266 officers from a variety of ranks to determine the opinions and attitudes for the system, it has been determined that the personnel have pretty positive views and attitudes on the subject of the proposed performance evaluation system. Key words : Human resources management, performance evaluation, competency, military organizations, Turkish Armed Forces.