Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin mesleki motivasyon düzeylerinin incelenmesi
The research of the business motivation level of the tourism students
  1. Tez No: 161238
  2. Yazar: HAYDAR ASAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEYLAN GAZİ UÇKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Eğitimi, Motivasyon, Staj, xiü, Tourism Management, Motivation, Training period, xiv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Mesleki Motivasyon Düzeylerinin İncelenmesi Tezin Yazan: Haydar ASANTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.C.Gazi UÇKUN Kabul Tarihi: 14.06.2005Sayfa Sayısı: XVIII(önkısım)+125(tez)+l l (Ek) Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Günümüz turizm sektöründe hizmet veren işletmelerde turizm eğitimi almamış ve kalifiye veya niteliği olmayan pek çok personel işgören olarak çalışmaktadır. Sektörde ciddi oranda kalifiye, eğitimli personel istihdamı sorunu yaşanırken üniversitede turizm eğitimi gören lisans ve önlisans mezunları turizm sektörünü tercih etmemektedir. Bu problemin kaynağının öğrencilerin sektöre bakış açılanları, sektöre yönelik tutum ve davranışları yani mesleki motivasyon sorunu olduğu bilinmektedir. Araştırmada Türkiye'de lisans düzeyinde turizm eğitimi gören öğrencilerin staj öncesi ve sonrası mesleki motivasyon düzeylerinin belirlenmesi, sorunlarının incelenmesi ve soranlarına çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma litaratür ve alan araştırması olan iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın alan araştırması bölümünde üniversitelerin turizm eğitimi veren lisans bölümlerindeki öğrencilere 5'li Likert scalası kullanılan anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 12.0 for Windows paketi ile analiz edilmiş ve staj yapan ve yapmayan öğrencilerin sektörel motivasyonları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bulunan farklılıkların giderilmesi ve mezun olan öğrencilerin sektörde kalifiye personel olarak çalışmalarını sağlamak için iş ile ilgili koşullarda, yönetimle ilgili koşullarda, fiziki ortam ile ilgili koşullarda, statü ile ilgili koşullarda ve eğitim ile ilgili koşullarda düzenlemelerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University însitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: The Reseach Of The Business Motivation Level Of The Tourism Students Author: Haydar ASAN Supervisor: Ass.Prof.C.Gazi UÇKUN Date: 14.06.2005 Number of Pages: XVIII(önkısım)+125(tez)+l l(Ek) Department: Tourism Management Recently, many non-qualified staff without tourism education are working in companies, facilating in tourism sector. Although sector is in need of many qualified and educated personnel, tourism gradutes do not prefer their own sector.lt is known that that's because of their attitude and point of view to tourism sector. The aim of the study is to define the motivation level of undergradute students before and after the trainig period and investigate their problems and offer solutions to them. The research is consist of 2 parts as literature and case study. In case study, a questionairre with 5 graded Likeert scala was applied to the Tourism Departments of five universities. The data obtained was processed with SPSS 12.0 for windows program and as a result; a significant difference was determined between the students who has tarinig and has not. In order to eliminating the availabale differences and providing job for the gratuated students as“qualified personal”, it is suggested that there must be organizing arrangements for business, administration, phycial situation, education and statute conditions.