Tek model montaj hatlarının dengelenmesi ve bir uygulama
Simple assembly line balancing and an applied study
  1. Tez No: 161243
  2. Yazar: KAMİL TAŞKIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT AYANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tek model montaj hattı, montaj hattı dengeleme xıı, Simple assembly line balancing, assembly line balancing xm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“TEK MODEL MONTAJ HATLARININ DENGELENMESİ VE BÎR UYGULAMA”Tezin Yazarı: Kamil TAŞKIN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Murat AYANOGLU Kabul Tarihi: 3 1 Mayıs 2005 Sayfa Sayısı: xiii (ön kısım) + 9 1 (tez) Anabilim dalı: İşletme Bilim dalı : Üretim Yönetimi ve Pazarlama Henry Ford'un montaj hattını fabrikasına entegre etmesi ile başlayan kitlesel üretim, Drucker'in da belirttiği gibi, bir anda üretimde devrim olarak nitelendirilebilecek verimlilik artışı sağlanmıştır. Üretim faaliyetini seri üretim yaparak gerçekleştiren işletmelerin bünyesinde bulunan montaj hattı, birim maliyetlerde ve verimliliklerde büyük avantajlar sağlarken, bununla birlikte çözülmesi gerekli olan problemleri de beraberinde getirir. Bu problemlerin özünde ise montaj hatlanmn temel sorunu olan dengeleme unsuru yatmaktadır. İşler bir montaj hattına sahip işletme farkında olsa da olmasa da bir denge düzeyine sahiptir. İşletmeler için önemli olan mevcut durumun analiz edilerek denge düzeyini mümkün olan yüksek değerlere taşımaktır. Bu sayede işletmeler aynı donanım ve insan gücünü kullanarak önceki durumuna göre daha verimli üretim geçekleştirebilirken talep değişmelerine karşılık verebilecek üretim sistemini oluşturabilirler. Üretim Hatlarının Dengelenmesi ile işletmelerde verimlilik yükselmekte, karlılık artmaktadır. İşletmelerin rekabet gücü de artmaktadır. Bu konu üzerinde yeni yapılan çalışmalar da, bu konunun önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma tek model üretim gerçekleştiren montaj hatlarının belli başlı dengeleme yöntemlerini sıralayıp uygulamanın minimize edilmiş bir modeli üzerinde yöntemler uygulanmıştır. Bu sayede uygulamaya elverişli olan yöntem belirlenmiş uygulamada yer alan probleme bu yolla çözüm tavsiyesinde bulunulmuştur. Uygulamanın analizinden elde edilen sonuçlar çerçevesinde söz konusu hattın önceki ve sonraki durumlar karşılaştırılmıştır ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciances Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: SIMPLE ASSEMBLY LINE BALANCING AND AN APPLIED STUDY Author: Kamil TAŞKIN Supervisor: Asist. Prof. Murat AYANO?LU Date: 25 May 2005 No. of pages: xiii (pre text) + 96 (main body) Department: Business Administration Subfield : Production Management and Marketing As Drucker mentioned, mass production which began with entegration of H. Ford's assembly line, increase suddenly productivity that can called a revelation. Assembly line which exists in the strucure of the business enterprises that makes their product activity proves by mass production, brings problems which should be solved out while it optaines the great adventages in the productivity and unit costs. What lying in the basics of this problem is balancing factor that is the main question for assembly lines. An enterprise that owns an effective assembly line, no matter whether it realizes or not, it has a balance level. What is considerable for an organization enterprise is to increase balance level up, by analysing contemporary condition. Thus, enterprises can be more productive manufacture is, in comparison with the former state, by using the same rigging and human resource, while they can continue manufactuing system that can response demand chance. With balancing assembly lines, productivity lucrativenes and the competition power of the enterprise increase. New studies emphasiz the importance of this point. This study has sampled the certain balancing methods of assambly lines which contain a single model product. The methods have applicated on the minimized model. Among the methods, an applicable method has been determined and a solution for the problem in practics has been adviced. By the results obtained from application, the former and the later states of the assembly line has been compaired.