Bilateral relations between the US and Suudi Arabia: 1990-2003
Amerika Birleşik Devletleri ile Saudi Arabistan'ın ikili ilişkileri: 1990-2003
  1. Tez No: 161279
  2. Yazar: EDA BENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, güvenlik için petrol, Irak'ın Kuveyt'i işgali, Suudi Arabistan'daki sosyo-politik değişiklik, 11 Eylül, Terörle savaş, Irak Savaşı, Ortadoğu'da demokrasi. vıı, Saudi Arabia, the US, Oil for security, Iraqi invasion of Kuwait, Socio political change in Saudi Arabia, September 11, War on terrorism, the Iraqi war, Democracy in the Middle East
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE SUUDİ ARABİSTAN'IN İKİLİ İLİŞKİLERİ: 1990-2003 Benlioğlu, Eda Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık Ocak 2006, 126 sayfa Bu tezin amacı, Amerika Birleşik Devletleri ile Suudi Arabistan'ın ikili ilişkilerini 1990 ile 2003 yillari arasindaki zaman diliminde incelemektir. Bu bağlamda, amaç Amerika Birleşik Devletleri 'nin Suudi Arabistan'la ilişkilerinin 11 Eylül'den sonra nasıl gerginleştiği sorusuna cevap bulmaktır. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Amerika Birleşik Devletleri ile Suudi Arabistan'ın 1990- 1991 Körfez Krizi 'ne kadar ki süreçte petrol karşılığında güvenlik üzerine kurulmuş olan ilişkilerinin tarihsel geçmişi çalışılmıştır. İkinci kısımda, Suudi Arabistan'ın güvenlik ikilemi, Suudi Arabistan'ın 1990'larda karşılaşmış olduğu problemler ve bu problemlerin Suudi Arabistan'ın Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerini nasıl etkilediği tartışılacaktır. Üçüncü bölümde, 11 Eylül ve terörle savaş, Irak Savaşı ve Ortadoğu'da demokratikleşme süreci gibi küresel konuların ikili ilişkilerin vıgündeminde nasıl yer aldığı mercek altına alınacaktır. Böylece, bu tez çalışmasında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. İlk olarak, 11 Eylül sonrası dönemde iki ülke arasındaki ilişkiler daha sorunlu olmuştur; ayrıca ikili ilişkiler, küresel konulardan ve iç politika tartışmalarından da etkilenmiştir. İkinci olarak, gittikçe artan sorunlara rağmen, her iki ülke stratejik ilişkilerini özellikle terörle savaş konusunda devam ettirmeyi başarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BILATERAL RELATIONS BETWEEN THE US AND SAUDI ARABIA: 1990-2003 Benlioğlu, Eda M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık January 2006, 126 pages The objective of this thesis is to analyze the bilateral relations between the US and Saudi Arabia in the period between 1990 and 2003. In this context, the aim is to find out an answer to the question of how the relations between the US-Saudi Arabia have strained after September 11. Accordingly, the thesis contains four main parts. In the first part of the study, the historical background of US-Saudi relations up to the 1990-1991 Gulf Crisis, which was based on oil for security exchange, is studied. In the second part of the study, the security dilemma of Saudi Arabia, the challenges Saudi Arabia faced during the 1990s, and how these challenges affected its relations with the US are discussed. In the third part, September 1 1 and how global issues like war on terrorism, war in Iraq and democratization in the Middle East came into the agenda of the relationship is scrutinized. Accordingly, this thesis has reached to the IVfollowing conclusions: First, after September 11, the relations between the two countries became more problematic and have affected by both global issues as well as domestic debates in both countries. Second, despite increasingly problematic nature of the relationship, the two countries managed to continue their strategic relationship, particularly as regards to“war on terrorism”.