Perceptions of student council members an their participation in decision making in higher education
Yüksek öğretimde öğrenci konseyleri üyelerinin karar vermeye katılımları hakkındaki algılamaları
  1. Tez No: 161278
  2. Yazar: ASU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Participation in decision making, higher education, student governments, student councils
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz ÖĞRENCİ KONSEYİ ÜYELERİNİN YÜKSEK ÖĞRETİMDE KARAR VERMEYE KATILIMLARI HAKKINDAKİ ALGILAMALARI Şahin, Asu Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Şimşek Eylül 2005, 81 sayfa. Bu araştırmanın amacı, yüksek öğretim kurumlarında öğrenci konseyi üyelerinin yönetim sürecinde alınan kararlara katılım açısından öğrenci konseyi sisteminin ne ölçüde etkili olduğuyla ilgili algılamalarını incelemektir. Araştırmada, Bilkent Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nin on üyesi veri toplamak için örneklem olarak kullanılmıştır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan standart açık uçlu mülakat sorulan kullanılmış ve yüz yüze gerçekleştirilip ses kaydı yapılan mülakatlar daha sonra araştırmacı tarafından deşifre edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiş ve sonuçlar betimleyici bir şekilde sunulmuştur. Bulgular, öğrenci konseyi üyelerinin çoğunun konseyin varlığının öğrencilerin karar verme aşamalarına katılımlarını sağladığı için gerekli olduğunun farkında olduklarını göstermiştir. Konsey üyelerinin konseyin sadece öğrencilerle ilgili konularda anlamlı bir katılımları olduğunu düşündükleri görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre, sistemin öğrenci görüşlerine de yer vererek onların tüm kararlarda ve tüm karar verme basamaklarında temsilini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERCEPTIONS OF STUDENT REPRESENTATIVES ON THEIR PARTICIPATION IN DECISION MAKING IN HIGHER EDUCATION Şahin, Asu M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Hasan Şimşek This study aims to investigate the perceptions of the student representatives in the student council at Bilkent University, in Turkey, as to how well the student council system in this university works in terms of enabling the participation of students in the decision making process of the university administration. A qualitative research design was used to collect data from the ten members of the student council at Bilkent University. Standardised open ended interview questions that were prepared by the researcher were used to collect data through face to face interviews, which were recorded and transcribed by the researcher. The data were analysed through content analysis technique and the results were presented descriptively. The results revealed that majority of the students are aware of the fact that the student council is necessary in order to enable the participation of the students in the decision making process. The council members generally think that the council has a meaningful involvement in the decisions made at the university only on student related issues. They think that they are not seen as one of the key decisions makers on issues related to other aspects of the university. IVAccording to the results of the research, it is understood that there is a need to revise the system taking student opinions into account as well in a way that it represents the whole student body, the student council participates in the decisions made at all levels of the university, and on all issues concerning the university.