The place of neighborhood administration in the Turkish administratine system: The case of Ankara
Türk kamu yönetimi sistemi içerisinde mahalle yönetiminin yeri: Ankara örneği
- Tez No: 161293
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mahalle, Mahalle Yönetimi, Muhtarlık vii, Neighborhood, Neighborhood Administration, Headmanship
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZ TÜRK KAMU YÖNETİMİ SİSTEMİ İÇERİSİNDE MAHALLE YÖNETİMİNİN YERİ: ANKARA ÖRNEĞİ Şevran, Seçil Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şinasi Aksoy Ocak 2005, 185 sayfa Mahalle yönetimindeki mevcut yönetsel ve yasal eksiklikler bu ünitelerin daha fonksiyonel ve etkin olmalarını engellemektedir.“Etkin halk katılımı”,“temsilcilik”, halk kontrolü" gibi tanımları içeren en önemli yönetim birimleri mahalleler olduğundan, mahalle yönetim sistemini tarihi ve geleneksel özellikleri çerçevesinde yeniden düzenlemek ve bu ünitelerin amaçlarını, fonksiyonlarını ve görevlerini yeniden tanımlamak büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, Türk Kamu Yönetimi Sistemi içerisinde mahalle yönetiminin durumunu, gelecekteki olanaklarını ve çıkmazlarını incelemektir. Bu nedenle, Ankara'da Çankaya bölgesi sınırları içerisinde mahalle yönetiminin Türk Kamu Yönetimi Sistemi içerisindeki yerini aydınlatmak amacıyla bir alan çalışması yapılmıştır. Mahalle yönetiminin yeniden düzenlenmesine yönelik, hem mahalle muhtarlarının hem de sakinlerin düşüncelerini, fikirlerini ve önerilerini saptayabilmek için mahalle muhtarına ve sakinlerine yönelik anketler yöneltilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, mahalle muhtarları mahalle yönetiminin hem yönetim sistemimiz için hem de mahalle sakinleri için önemini vurgulamışlardır. Diğer yandan, mahalle sakinlerinin yanıtlan, bu yönetim birimleri ile ilgili bilgilerinin oldukça sınırlı violduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'deki mahalle yönetimi sisteminin tanımsız veya sınırlı tanımlamalardan ve uygulamalardan dolayı yeniden düzenlenmesi gerekliliği çıkarımına varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PLACE OF NEIGHBORHOOD ADMINISTRATION IN THE TURKISH ADMINISTRATIVE SYSTEM: THE CASE OF ANKARA Şevran, Seçil MS, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Şinasi Aksoy January 2005, 185 pages The existing administrative and legal deficiencies on the neighborhood administration constitute an obstacle for these units to be more functional and effective. Since they are the most suitable administrative units which cover the terms of“effective citizen participation”,“representativeness”,“community control”etc, it is crucial to reorganize the neighborhood administration system and to redefine the purposes, functions and duties of these units within the perspective of historical or traditional features. The aim of the study is to emphasize the status of neighborhood administration in the Turkish Administrative System in terms of future possibilities and impasses. For this reason, a case study was conducted in Ankara within the boundaries of Çankaya district to enlighten the place of neighborhood administration system in the Turkish Administrative System. Questionnaires for the headmen and the residents were stated to find out the opinion, thoughts and proposals of both the headmen and citizens for reorganizing the neighborhood administration. According to the results of the study, headmen of the neighborhoods stated the importance of the neighborhood administration in the administration system and importance for the residents. IVOn the other hand, the answers of the residents indicate that their knowledge on these administrative units is very limited. As a result, it may be concluded that reorganizing neighborhood system is essential because of this undefined or limited definitions and implementations of the neighborhood administration system in Turkey.