An analysis of gender issues in 'the lost girl' and 'the plumed serpent' by D.H Lawrence
D.H Lawrence'in 'kayıp kız' ve 'tüylü yılan' aslı romanlarında toplumsal cinayet kavramının analizi
  1. Tez No: 161294
  2. Yazar: ELÂ AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ÇİLELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Politika, Propaganda, David Herbert Lawrence, Sexual Politics, Propaganda, David Herbert Lawrence iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZ D.H. LAWRENCE'IN KAYIP KIZ VE TUYLU YILAN ADLI ROMANLARINDA TOPLUMSAL CİNSÎYET KAVRAMININ ANALİZİ Akgün, Ela Yüksek Lisans, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Çileli Kasım 2005, 110 sayfa Bu çalışma Kayıp Kız ve Tüylü Yılan adlı romanlarında David Herbert Richards Lawrence'ın cinsel politikayı nasıl savunduğunu incelemiştir. Çalışma, D.H. Lawrence Kayıp Kız ve Tüylü Yılan'da. her ne kadar çağdaş kadının kimlik arayışını işliyormuş gibi görünse de yazarın tavrının eril fantezilerini kadın karakterler aracılığıyla yansıtan tipik bir erkek tavrı olduğunu ve sonuçta kadına verdiği rolün erkek otoritesine kayıtsız şartsız boyun eğme olduğunu savunmaktadır. Her iki romanda da cinsler arası güç ilişkisi ve çağdaş kadın tanımlamaları ataerkil düzenin propagandaları olarak incelenmiştir. Bu çalışma, metinlerin romanlarda bulunan davranış biçimlerine ve metinsel stratejilerle empoze edilen ataerkil propagandalara dayandırılarak incelenmesini gerektiren feminist okumadan faydalanmıştır. Çalışma için bu tekniğin seçilmesinin nedeni D.H. Lawrence' in Kayıp Kız ve Tüylü Yılan adlı romanlarında cinsel politikanın işlediği yolları bulmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF GENDER ISSUES IN THE LOST GIRL AND THE PLUMED SERPENT BY D.H. LAWRENCE Akgün, Ela M. A., Department of Foreign Language Education Supervisor: Prof. Dr. Meral Çileli November 2005, 1 10 pages This thesis analyzes the ways how David Herbert Lawrence advocates sexual politics in his novels The Lost Girl and The Plumed Serpent. The thesis argues that although D.H. Lawrence portrays modern women's search for identity in The Lost Girl and The Plumed Serpent, his attitude is that of a very conventional man who advertises his male fantasies through female characters; and the gender role that he finally assigns to women is unquestioning submissiveness to male authority. The power relations between sexes and the depiction of modern woman in both novels are analyzed as propagandas of patriarchy. This thesis makes use of feminist reading which requires analyses of texts with reference to behavioral codes that are incorporated in the novels and to the systematic patriarchal propaganda which is imposed through textual strategies. The reason for choosing this method of analysis for the present study is to trace the ways in which sexual politics operate within the novels The Lost Girl and The Plumed Serpent by D.H. Lawrence.