A critical review of the approaches to the state in Turkey during the 1980s
1980'ler Türkiye'sinde devletin yeniden yapılandırılmasına yaklaşımların eleştirel bir incelemesi
- Tez No: 161292
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Devletin Yemden Yapılandırılması, Yapısal Uyum, Devlet Müdahalesi, Restructuring of the State, Structural Adjustment, State Intervention IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ 1980'LER TÜRKİYE'SİNDE DEVLETİN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA YAKLAŞIMLARIN ELEŞTİREL BİR İNCELEMESİ Güngen, Ali Rıza Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Galip Yalman Eylül 2005, 118 sayfa 1980'lerde Türkiye'de devletin yeniden yapılandırılmasına dair hâkim yaklaşımlar devletle toplum arasındaki ilişkileri dışsal ilişkiler olarak kavramaktadır. Devletçi- kurumsalcı ya da teknisist yaklaşımlar ekonomi siyasetinin biçimlenmesini toplumsal mücadelelerden koparmakta, eleştirel çözümlemeler ise yapısal uyum politikalarının uygulanmasını sermayenin krizine işlevsel bir tepki olarak yorumlamaktadır. Bu yaygın açıklamalar yerine toplumsal üretim ilişkilerinin çelişik niteliğinden kalkarak devlet ve toplum arasındaki ilişkileri içsel ilişkiler olarak dikkate alıp devletin yeniden yapılandırılmasını toplumsal mücadelenin büründüğü bir biçim olarak kavramak ve devletin ekonomiye müdahalesini çelişkilerin yeniden üretiminde bir uğrak olarak anlamak gerekmektedir. Böyle bir kuramsal konumlanma devlet müdahalesinin değişen biçimlerini kapitalist devletin sınıf karakteri temelinde ve ilişkisel bir şekilde açıklama gücüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL REVIEW OF THE APPROACHES TO THE RESTRUCTURING OF THE STATE IN TURKEY DURING THE 1980S Güngen, Ali Rıza M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip Yalman September 2005, 1 1 8 pages The prevalent approaches in terms of the restructuring of the state in Turkey during the 1980s grasp the relations between state and society as relations of exteriority. Statist-institutionalist or technicist approaches detach the formation of economic policies from social struggles whereas the critical analyses interpret the implementation of structural adjustment policies as a functional response to the crisis of capital. Instead of these explanations, it seems there is a need for taking into consideration the relations between state and society as internal relations and grasping the restructuring of the state as a form assumed by social struggles and understanding the intervention of the state into the economy as a moment within the process of reproduction of the contradictions. Such a theoretical position has the power of explaining the changing forms of state intervention on the basis of the class character of the capitalist state and in a relational way.