Words and rules in L2 processing: An analysis of the dual-mechanism model
İkinci dil işlemlenmesinde kelimeler ve kurallar: İkili mekanizma modelinin bir analizi
- Tez No: 161304
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ikili Mekanizma Modeli, ikinci Dilde Biçimbilimsel Yapıların İşlemlenmesi, Dilbilgisel Kurallar, Çağrışımcı Bellek, Düzenli- Düzensiz Sözcük Ayrımı vıı, Dual-Mechanism Model, Second Language Morphological Processing, Grammatical Rules, Associative Memory, Regular-Irregular Dissociation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
ÖZ İKİNCİ DİL ÎŞLEMLENMESİNDE KELİMELER VE KURALLAR: İKİLİ MEKANİZMA MODELİ'NİN BİR ANALİZİ Kırkıcı, Bilal Doktora, İngiliz Dili Eğitimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz Zeyrek Mart 2005, 21 1 sayfa Biçimbilimsel açıdan karmaşık kelimelerin zihinsel gösterimi ve işlemlenmesi son yirmi yılda psikodilbilim alanında önemli tartışma noktalarından birini oluşturmuştur, ikili Mekanizma Modeli, biçimbilimsel işlemlemede birbirinden bağımsız iki mekanizmanın gerekliliğini savunmakta. Sözkonusu mekanizmaların biri düzensiz kelimeleri işlemleyen bir çağrışımcı bellek ve diğeri düzenli kelimeleri işlemleyen bir kural mekanizmasıdır. Mevcut çalışmanın amacı, ikili Mekanizma Modeli'nin ikinci dilde biçimbilimsel yapıların işlemlenmeleri için geçerliliğini inceleyerek, bugüne kadar yapılmış çalışmalardan elde edilmiş olan fakat ilgili literatürde genellikle tartışmaya açık oldukları kabul edilen ikinci dilin işlenmesiyle ilgili bilgilere katkıda bulunmaktı. Çalışmanın ikinci bir amacı da ikinci dil seviyesinin o dildeki biçimbilimsel yapıların işlemlenmesinde belirleyici bir rol oynayıp oynamadığını araştırmaktı. Anadilleri Türkçe, ve ingilizce ikinci dil seviyeleri düşük olan 22 ve ingilizce ikinci dil seviyeleri yüksek olan 24 kişiye ek olarak anadilleri İngilizce olan 6 kişiyle iki psikodilbilimsel deney yürütüldü. Bunların ilki viİngilizce geçmiş zamanla ilgili bir yanıt süresi deneyi, ikincisi ise İngilizce bileşik adlarla ilgili bir yapı üretim deneyiydi. Bileşik ad deneyinden elde edilen sonuçlar her üç denek gurubunun da açık bir şekilde İkili Mekanizma Modeli'nin beklentileri doğrultusunda bir düzenli-düzensiz ad ayrımına gittiklerini göstermiştir, ingilizce geçmiş zamanla ilgili deneyden çıkan sonuçlar ise karmaşık olmakla birlikte göreceli olarak daha zayıf bir düzenli-düzensiz yapı ayrımına işaret etmiştir. Ancak geçmiş zaman deneyinde elde edilen bu kısmen beklenmeyen sonuçların yeterince kontrol edilmeyen bazı faktörlerden kaynaklanmış olabileceği sonucuna varılmıştır. İkinci dil kullanıcı guruplarının doğrudan karşılaştırılmalarından ise ikinci dil seviyesinin o dildeki biçimbilimsel yapılarının işlemlenmeleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WORDS AND RULES IN L2 PROCESSING: AN ANALYSIS OF THE DUAL-MECHANISM MODEL Kırkıcı, Bilal Ph.D., English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Deniz Zeyrek March 2005, 21 1 pages The nature of the mental representation and processing of morphologically complex words has constituted one of the major points of controversy in psycholinguistic research over the past two decades. The Dual-Mechanism Model defends the necessity of two separate mechanisms for linguistic processing, an associative memory and a rule- system, which account for the processing of irregular and regular word forms, respectively. The purpose of the present study was to analyse the validity of the claims of the Dual-Mechanism Model for second language (L2) processing in order to contribute to the accumulating but so far equivocal knowledge concerning L2 processing. A second purpose of the study was to find out whether L2 proficiency could be identified as a determining factor in the processing of L2 morphology. Two experiments (a lexical decision task on the English past tense and a elicited production task on English lexical compounds) were run with 22 low-proficiency and 24 high-proficiency first language (L1) Turkish users of L2 English and with 6 L1 speakers of English. The results showed that the regular-irregular dissociation predicted by the Dual-Mechanism Model ivwas clearly evident in the production of English lexical compounds for all three subject groups. A comparatively weaker dissociation coupled with intricate response patterns was found in the processing of the English past tense, though possibly because of a number of confounding factors that were not sufficiently controlled. In addition, direct comparisons of the L2 groups displayed a remarkable effect of L2 proficiency on l_2 morphological processing.