The emergence of temporal elements in narrative units produced by children from 3 to 9 plus 13
Zaman belirten yapıların 3-9 yaş arası çocuklar ve 13 yaş grubunun tarafından üretilen öykü birimlerinde ortaya çıkışı
  1. Tez No: 161303
  2. Yazar: MEHMET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRİYE RUHİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Gelişimi, Anlatı gelişimi, Türkçe, Zaman belirten yapılar, Öykü düzenlemesi, Zaman kavramı gelişimi, Language development, Narrative development, Turkish, temporal elements, story organization, temporal development IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Öz Bu betimsel çalışmanın genel amacı 3-9 yaş arası çocuklar, 13 yaş grubu ve yetişkinlerin zaman belirten yapılan öykü büyük ölçeğini oluşturmak için nasıl kullandıklarını araştırmaktır. Bu genel amacı gerçekleştirebilmek için, deneklerden Mercer Mayer' in Frog, where are you? başlıklı, sözsüz, resimli kitabı kullanılarak elde edilen anlatılarda, yaşa bağlı olarak öykü birimlerinin nasıl farklılıklar gösterdiği ve zaman belirten yapıların yaşa ve öykü birimine bağlı olarak sıklık ve işlev bakımından nasıl farklılıklar gösterdiği ayrıntılı olarak incelenmiştir. Denek evreni, 98'i 3-9 yaş arası çocuklar, 14'ü 13 yaş grubu ve 14'ü yetişkinlerden olmak üzere 126 denekten oluşur. Sözlü olarak elde edilen veriler yazıya dökülüp, Labov'un öykü yapısı tanımlamasına göre, öykü birimleri işaretlenmiştir. Her bir öykü birimi içerisinde ortaya çıkan zaman belirten yapılar sayılarak, yaşa ve öykü birimine göre sıklıkları hesaplanmıştır. Ayrıca, zaman belirten yapıların her birinin işlevi yaşa ve öykü birimine göre incelenmiştir. 3 ve 4 yaş gruplarının büyük çoğunluğu, öykü özellikleri taşımayan anlatılar üretmişlerdir. 5 yaş grubu öykü özelliği taşıyan anlatılar üretmekle beraber, öykü birimlerinin iç yapılarım oluşturan öğeleri üretememişlerdir. 7 yaş grubu ise hem öykü birimlerini hem öykü birimlerim oluşturan öğeleri üretebilmişlerdir. Zaman belirten yapıların sıklığı ve işlevi yaşa ve öykü birimlerine göre farklılıklar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The general aim of this descriptive study is to investigate how children from 3 to 9 plus 13- year-olds and adults use temporal elements to organize the macro temporal structure of narratives. In order to achieve this general aim, it specifically delineates how the emergence of story units differ relative to age; how the emergence of temporal elements differ relative to age and story units; and how the function of each temporal element differs relative to age and story unit in the narratives elicited from children from 3 to 9 plus 13-year-olds and adults, using Mercer Mayer's (1966) wordless, picture-book Frog, where are you? as stimulus. Participants are 98 children from 3 to 9-yearolds, as 14 informants in each age group; fourteen 13-year-olds and 14 adults. The orally collected data were transcribed and episode boundaries were coded according to Labov's (1972) story grammar. The occurrence of each temporal element within the coded episodes was counted. Frequency of each temporal element relative to age and story unit was identified. Functions of each temporal element relative to age and story units were analyzed. A great majority of the 3- and 4-year-olds produce narratives that do not count a story. 5- year-olds produce narratives that can be considered a story, however they fail to produce internal components of episodes. 7-year-olds are observed to produce episodes that contain necessary internal components. The emergence and function of temporal elements show differences relative to age and story unit.