R&D support, innovation and employment generation the Turkish experience
AR-GE desteği, yenilik ve istihdam oluşumu Türkiye denetimi
  1. Tez No: 161305
  2. Yazar: YEŞİM ÜÇDOĞRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: AR-GE desteği, işgücü talebi, ürün ve süreç yeniliği, isthidam oluşumu, R&D support, labor demand, product and process innovations, employment generation IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZ AR-GE DESTEĞİ, YENİLİK VE İSTİHDAM OLUŞUMU: TÜRKİYE DENEYİMİ Üçdoğruk, Yeşim Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Eylül 2005, 185 sayfa Bu tez teknoloji politikasının, AR-GE faaliyetlerinin ve yeniliğin Türk İmalat Sanayinde daha yüksek ekonomik performans oluşturmak için nasıl etkileştiğini değerlendirmektedir. Bu tezin ilk amacı, teknoloji politika araçlarından biri olan AR-GE destek programlarının araştırmacı talebi üzerindeki etkisini araştırmaktır. AR-GE desteği almanın araştırmacı talebi üzerindeki etkisi seçim yanlılığı sorununu çözen iki kademeli“davranış etkisi”(treatment effect) modeli tahmin edilerek değerlendirilmiş ve AR-GE desteği almanın firmaların araştırmacı talebini artırmayı teşvik ettiği bulunmuştur. Bu tezin ikinci amacı, ürün ve süreç yeniliğini belirleyen faktörleri analiz etmektir. Ürün ve süreç yeniliğini belirleyen faktörler“iki değişkenli probit”(bivariate probit) modeli tahmin edilerek değerlendirilmiş ve sonuç olarak ürün ve süreç yeniliğini belirleyen faktörlerin birbirleriyle ilgili oldukları fakat sanayinin teknolijik seviyesi ve olanaklarıyla farklılaştıkları bulunmuştur. Bu tezin son amacı, ürün ve süreç yeniliğinin istihdam üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu iki tür yeniliğin istihdam üzerinde farklı etkileri olduğunu varsayarak, bu varsayımı iki farklı ekonometrik model kullanarak tahmin ettik. Birinci model yeniliğin dışsallığını kontrol eden“davranış etkisi”tahmin yöntemidir ve ikinci model firmaların kapanmamış olmalarım kontrol eden bir“seçim”(selection) modelidir. Sanayilerin teknolojik eğilimleri gözetilmeksizin ürün yeniliğinin istihdam üzerindeki etkisi olumsuz ve süreç yeniliğinin istihdam üzerindeki etkisi olumlu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT R&D SUPPORT, INNOVATION AND EMPLOYMENT GENERATION: THE TURKISH EXPERIENCE Üçdoğruk, Yeşim Ph.D, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz September 2005, 185 pages This thesis assesses how technology policy, R&D activities and innovativeness interact to yield higher economic performance in Turkish manufacturing industries. The first aim of this thesis is to analyze the role of R&D support programs as one of the instruments of technology policy on the demand for researchers. We evaluated the impact of R&D support receiving on the demand for researchers by estimating a two stage treatment effect model that solves the problem of selection bias and found that receiving R&D support encourages firms to demand more researchers. The second aim of this thesis is to analyze the determinants of generating product and process innovations. We evaluated the determinants of generating product and process innovations by estimating a bivariate probit model and found that the determinants of generating product and process innovations were related but they varied with the technological level and opportunity of the industry. The last aim of this thesis is to analyze the effect of product and process innovations on employment. We hypothesized that these two types of innovations have different impacts on employment and test mis hypothesis by estimating two different econometric models: the first one is a treatment effect model controlling for the endogeneity of innovations and the second one is a selection model that controls for survival status of the firm. We found that the impact of product innovations on the employment growth rate is negative and the impact of process innovations on the employment growth rate is positive regardless of technology level of industries.