Essays on unemployment in Turkey
Türkiye'de işsizlik üzerine makaleler
  1. Tez No: 161309
  2. Yazar: MEHMET TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSIT TANSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İşsizlik Süresi, İşgücü Piyasasındaki Geçişler, Unemployment, Unemployment Duration, Transitions in the Labor Market. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE İŞŞİZLİK ÜZERİNE MAKALELER Taşçı, H. Mehmet Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysıt Tansel Mart 2005, 223 sayfa Temel olarak üç makalenin bulunduğu bu çalışmada, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün hazırladığı Hanehalkı İşgücü Anketi 'nin 2000 ve 2001 yıllarına ait ham (mikro) veriler kullanılarak Türk işgücü piyasası analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu makalelerin birincisinde, işgücü piyasasındaki geçişleri -örneğin işsizlikten işe veya çalışır durumdan işsiz kalmaya- belirleyen faktörler multinomial-logit tekniği kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. İstihdamdan geçişlere bakıldığında, genel olarak eğitim düzeyi düşük ve kamu dışı sektörlerde çalışanların işlerini kaybetme olasılığının eğitimli ve kamuda çalışanlara göre daha fazla olduğu gözlemlenmektedir. Çalışmanın ikinci makalesinde gruplandırılmış süre (grouped duration) modelleri kullanılarak, Türkiye'de işsizlik suresini belirleyen faktörler üzerine bir uygulama yapılmıştır. Üçüncü makalede ise, yine gruplandırılmış süre modelleri kullanılmış, fakat bu uygulamada ilk-kez iş arayanlar, diğer iş arayanlardan ayrı şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın son iki bölümü kişisel, demografik ve bölgesel özelliklerin çalışma yaşındaki insanların işsizlik sürelerine olan etkilerini inceler, ve Türkiye'de kısa ve uzun dönemli işsizlerin genel özelliklerini ortaya koyar. Uygulama sonuçlarına göre, yüksek eğitim (üniversite) düzeyine sahip kişilerin, daha düşük eğitim düzeylerine (lise ve altı) göre daha kısa işsizlik süresine sahip oldukları gözlemlenmektedir. Hem işgücü piyasasındaki geçiş hem de süre modellerinde gözlemlenen bir diğer temel bulgu ise, kadınların işgücü piyasasında bir dezavantaja sahip olduğu savını desteklemektedir. Bir diğer gözlem ise, işgücü piyasasındaki durumun, ki modellerde işsizlik oranı kullanılarak temsil edilmiştir, hem süre hem de geçiş modellerinde önemli bir faktör olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESSAYS ON UNEMPLOYMENT IN TURKEY Taşçı, H. Mehmet Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel March 2005, 223 pages In this study we examine the Turkish labor market by using the Household Labor Force Survey data for the years 2000 and 2001. There are three main essays in this study. In the first essay, the determinants of transitions between the labor market states of employment, unemployment, and out-of-labor force are examined by using multinomial- logit models. We observe from the transitions out of employment that workers with low education and those working in the non-public sector have a higher risk of losing their job than those with higher education and those working in the public sector. In the second essay, grouped duration approach is used to find the determinants of unemployment duration and test whether there is an evidence of duration dependence in unemployment. In the third essay, we distinguish the first-time job-seekers from the other job-seekers, and analyze the determinants of unemployment duration for these groups, separately. The last two parts of this study shows the main characteristics of the short-term and long-term unemployed people in Turkey. We find that individual and demographic characteristics as well as local labor market conditions are important factors in explaining the duration of unemployment for working-age groups. We observe that individuals with higher education (i.e. graduated from a university) have shorter unemployment duration than those with lower education (i.e. primary, middle and high school graduates). Our overall findings (both from transition and duration applications) suggest that women are in the disadvantaged position in the Turkish labor market. Further, regardless of gender difference, we observe that labor market conditions are significant determinant of transitions in the labor market. The same is also observed in the unemployment duration part for all data as well as for both first-time and other job-seekers.