Resemblance: A logico-philosophical analysis
Benzeşme: Mantıksal-felsefi bir çözümleme
- Tez No: 161308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varlıkbilim, Özdeşlik, Ayırdedilemezlik, Karşılıklı değiştirilebilirlik, Benzerlik, Bilgi Temsili Sistemi, Tolerans Bağıntısı, Model Kuramı. vii, Ontology, Identity, Indiscernibility, Resemblance, Knowledge Represen tation System, Tolerance Relation, Model Theory
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz Benzeşme: Mantiksal-Felsefi Bir Çözümleme Taşdelen, iskender Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. David Grünberg Kasım 2005, 101 sayfa Ayırdedilemezlik, karşılıklı değiştirilebilirlik (ya da muadiliyet) ve benzerlik bağıntıları“zayıf özdeşlik bağıntıları”ya da“özdeşlik-benzeri varlıkbilimsel bağıntılar”olarak adlandırılabilir. Gerçekten de, özdeş nesneler için her üç bağıntının da sağlandığı düşünülebilir. Gerçekçi görüşe göre bu bağıntılar nesnelerin özellikleri ile tanımlanır. Ayırdedilemezlik bağıntısı nesnelerin tüm özellikleri ile tanımlandığı için bağlam- bağılsız bir bağıntı iken, karşılıklı-değiştirilebilirlik ve benzerlik bağıntıları nesnelerin kimi özellikleri ile tanımlandığından bağlam-bağıl bağıntılar olarak düşünülmelidir. Benzerlik bağıntısına dair varlıkbilimsel kuramların kıyaslanmasında gözönüne alınması gerekenler arasında şunları sayabiliriz: 1. Kuram mümkün olduğunca fazla sayıda ve tipte nesnelerin arasındaki ben zerlik ilişkilerini açıklayabilmelidir. Belirli tipteki nesneler arasındaki benzerlik ilişkilerinin olabileceğini sadece ilkece kabul etmek yerine bu ilişkilerin nasıl mümkün olduğunu açıklayan bir kuram tercih edilmelidir. 2. Benzerlik ya var ya da yok denebilecek bir bağıntı olmayıp derecelerle ortaya çıkabilen bir bağıntı olduğundan, daha yakın ya da daha uzak benzerlik bağıntılarının olabildiğince ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan bir kuram tercih edilmelidir. Benzerlik adcılığına kıyasla, gerçekçi kuram bu iki açıdan da güçlüdür. Gerçekçi vikuramın benzerlik derecelerini açıklayamadığı iddiası ise benzerlik derecelerine ilişkin belirsizliğin giderilmesi ile yanıtlanabilir. Bilgi temsili sistemleri arasında sayılan özellik ve nitelik sistemleri çözümleyici varlıkbilim için basit ve güçlü modeller sağlamaktadır. Bu sistemlerde zayıf özdeşlik bağıntıları kolayca tanımlanabilir ve bu tanımlardan elde edilen sonuçların sezgilerimizle uygunluk içinde olduğu görülebilir.
Özet (Çeviri)
Abstract Resemblance: A Logico-Philosophical Analysis Taşdelen, İskender Ph.D., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. David Grünberg November 2005, 101 pages Indiscernibility, interchangeability and resemblance relations may be named as weak identity relations or identity-like relations. Indeed, identical objects can be thought to satisfy all these three relations. According to the realist view, these relations are defined on the basis of properties of objects. While indiscernibility is a context- independent relation (for it is defined in terms of all properties of objects), inter changeability and resemblance relations are defined in terms of some significant prop erties of objects and thus they should be regarded as context-dependent. We should consider the following points while comparing rivalling theories of resemblance: 1. The theory explaining resemblance relations between objects should cover as many domains as possible. Instead of simply admitting that objects of a given type may resemble each other, the theory should explain how these relations are possible. 2. Objects do not just resemble or not; resemblance is a relation that admits degrees. Thus, the theory providing a finer analysis of close and weak resem blances should be preferred. In comparison to resemblance nominalism, the realist theory of resemblance is stronger with respect to both points. The criticism that the realist view may not IVexplain degrees of resemblance can be rejoined by removing the indeterminacy as to the nature of this notion. Among knowledge representation systems, property and attribute systems provide a simple but strong models for analytic ontology. Weak identity relations can easily be denned in these systems and the results following from these definitions can be seen to conform to our intuitions about weak identity relations.