İşsizlik ve ücret: İşgücü piyasası üzerine makaleler
Unemployment and wage: Essays on labour market
  1. Tez No: 459756
  2. Yazar: SENEM OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAN ERES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Emek süreci, işgücü piyasası, işsizlik, nispi artı nüfus, yedek işgücü ordusu, ücret, ücret farklılıkları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışması, işgücü piyasası koşullarını yedek işgücü ordusu ve nispi artı nüfus yaklaşımıyla değerlendiren ve işsizlik ve ücret konularına odaklanan üç makaleden oluşmaktadır. İlk makale, işgücü istatistiklerindeki nüfus sınıflandırmasını yeniden ele alarak yedek işgücü ordusu ve nispi artı nüfus yaklaşımıyla yeni bir sınıflandırma sunmaktadır. Buna göre nüfus; üretim/geçim araçlarına sahip olanlar, aktif işgücü ordusu ve yedek işgücü ordusunu oluşturan nispi artı nüfus şeklinde üç temel kategoriye ayrılmaktadır. Nispi artı nüfus ve yedek işgücü ordusunun aldığı farklı biçimler tanımlanırken, modern işgücü kategorilerinin bu farklı biçimlere nasıl karşılık gelebileceği tartışılmaktadır. İkinci makale, yedek işgücü ordusunu ve aldığı farklı biçimleri Türkiye için belirlemeye ve gözlemlemeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda akıcı, saklı, durgun ve yoksul biçimlerdeki yedek işgücü ordusu, kapsayıcılığı giderek genişleyen biçimde üç farklı ölçüt üzerinden tanımlanmakta ve bu ölçütlerle 2004-2013 yılları için Hane Halkı İşgücü Anketlerinin yıllık mikro veri setleri kullanılarak değerlendirilmektedir. Son olarak üçüncü makale, yedek işgücü ordusu ve ücretler arasındaki ilişkiyi Türkiye'deki dokuz sektör üzerinden 2004-2013 yılları için panel veri analizi ile incelemekte, ayrıca, serbest rekabet kuramı çerçevesinde sektörel ücret farklılıklarını yedek işgücü ordusu farklılıkları ile birlikte kısmi uyarlama modelini kullanarak araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of three essays, which evaluate labour market conditions from the viewpoint of reserve army of labour and relative surplus population, and focus on unemployment and wage issues. Essay I presents a new classification of labour statistics by referring to concepts of reserve army of labour and relative surplus population. Accordingly, population is reclassified by three main categories, i.e., owners of means of production/subsistence, active army of labour and relative surplus population, which involves reserve army of labour. Different forms of relative surplus population and reserve army of labour are described and correspondence between modern labour concepts and relative surplus population categories is discussed. In Essay II, it is aimed to specify and observe the reserve army of labour in Turkey. Different forms of reserve army of labour; floating, latent, stagnant and pauper, are defined by three increasingly comprehensive measures and are evaluated by micro data sets of Household Labour Force Survey for the years of 2004 - 2013 in accordance with comparable data. Finally, Essay III investigates the relationship between reserve army of labour and wage by using panel data analyses for nine industries in Turkey for the years of 2004 to 2013. In the framework of free competition, inter-industry wage differentials are also investigated with reserve army of labour differentials by using partial adjustment model.