The effect of a reminiscence group counceling program on the life satisfaction of older adults
Anımsama yönteminin kullanıldığı bir grupla psikolojik danışma programının ileri yaştaki bireylerin yaşam doyumlarına etkisi
- Tez No: 161318
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: anımsama, yaşam doyumu, yaşlı, jerontoloji. vıı, reminiscence, life satisfaction, older adults, elderly, gerontology
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ ANIMSAMA YÖNTEMİNİN KULLANILDIĞI BİR GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMININ İLERİ YAŞTAKİ BİREYLERİN YAŞAM DOYUMLARINA ETKİSİ Siviş, Rahşan Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Demir 2005, 115 sayfa Bu araştırmanın amacı, anımsama yönteminin kullanıldığı bir grupla psikolojik danışma programının 60 yaş ve üzerindeki bireylerin yaşam doyumlarına etkisini araştırmaktır. Araştırmanın ilk aşamasında, Ankara'da bir emekli ve dinlenme evinde kalmakta olan 70 (39 kadın ve 31 erkek; Yaş Ortalaması = 77) katılımcıya Yaşam Doyum Endeksi ve bir demografik bilgi anketi uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında ise, katılımcılardan gönüllü olanlar, araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan, anımsama yönteminin kullanıldığı bir grupla psikolojik danışma programına alınmışlardır. Araştırmada, deneysel grup ve kontrol grubundaki deneklerin aldıkları yaşam doyumu ön-test puanlarına göre birebir eşlendikleri, eşleştirilmiş grup deneysel deseni kullanılmıştır. Grup, toplam altı oturumluk olup, üç haftalık bir süre boyunca haftada iki kez toplanmıştır. Grup programı, geçmişe dönük hoş anıların, geçmişteki başarıların ve mutlu yaşantıların anımsanmasını amaçlamıştır. Oturum temaları doğum yerinin hatırlanması, çocukluk dönemindeki uğraşlar, bayramlar ve özel günler, yaşamdaki başarılar, ve en sevilen yerler şeklinde olmuştur. Grup programına, yaş ortalaması 68 vıolan, 62 ve 78 yaş arasında beş (üç kadın, iki erkek) ileri yaşta birey gönüllü olarak katılmıştır. Grup programının tamamlanmasından sonra, deney grubu ve kontrol grubu, ön-test ve son-test yaşam doyumu puanlarına göre karşılaştırılmışlardır. Ayrıca, katılımcıların grup yaşantısına ilişkin değerlendirmeleri, deneysel grup üyelerinin katıldığı bir görüşme-odaklı grupla araştırılmıştır. Yapılan analizlerde, Mann- Whitney U Test ve Wilcoxon Test sonuçlan, deney grubundaki katılımcıların yaşam doyumu puanlarında istatistiksel açıdan anlamlı olmayan yükselmeler göstermiştir. Görüşme odaklı grup sonucunda elde edilen nitel veriler, grup yaşantısının kişiler arası ilişkilere ve arkadaşlığa ortam sağlayıcı rolüne, daha olumlu bir benlik algısına ve mutluluk verici duygulara yol açmasına ilişkin olumlu geri bildirimlere işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF A REMINISCENCE GROUP COUNSELING PROGRAM ON THE LIFE SATISFACTION OF OLDER ADULTS Siviş, Rahşan Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Demir 2005, 115 pages The purpose of the present study is to investigate the efficacy of a reminiscence group counseling program on the life satisfaction of older adults aged 60 years and over. In the first phase of the study, 70 older adults (39 women and 31 men, M = 77 years old) residing at a retirement home in Ankara were administered the Life Satisfaction Index A (LSIA), and a demographic information sheet. In the second phase of the study, volunteering older adults were screened for a researcher- designed“Reminiscence Group Counseling Program”. An experimental matched- pairs design was used in the study. The group program was composed of six sessions aimed at reminiscing about pleasant memories, past accomplishments, and joyful past experiences. Session themes included place of birth, recall of childhood pastimes, holidays, life accomplishments, and favorite places. Participants in the treatment group were five older adults (three women and two men) aged 62-78 (M = 68). Following treatment, subjects in the treatment and no-treatment control groups were compared at pre- and post-test measures of life satisfaction. A focus IVgroup interview was also conducted in order to evaluate the participants' group experience. Results of Mann- Whitney U Test and Wilcoxon Test revealed non-significant increases in the life satisfaction scores of older adults in the treatment group. The focus group interview elicited positive feedback regarding members' group experience, such as group's role in facilitating interaction and friendship among participants, enhancing a more positive self-image and leading to enjoyment and pleasant feelings for them.