An exploratory study of teachers beliefs, assumptions, and knowledge about innovations pertaining to teaching English as a foreign language: A comparative case study
Öğretmenlerin yabancı dil olarak İngilizce öğretimine ilişkin yeniliklerle ilgili inanç, görüş ve bilgileri üzerine derslik araştırması ve karşılaştırmalı bir olgu çözümlemesi çalışması
- Tez No: 161326
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İnanç. Yapılandırmacılık, Öğrenen-odaklılık, Öğrenen özerkliği, Avrupa Dil Gelişim Dosyası, Belief, Constructivisra, Learner-centeredness, Learner autonomy, European Language Portfolio
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
VI OZ ÖĞRETMENLERİN YABANCIDİL OLARAK İNGİLİZCE ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN YENİLİKLERLE İLGİLİ İNANÇ, GÖRÜŞ VE BİLGİLERİ ÜZERİNE DERSLİK ARAŞTIRMASI VE KARŞILAŞTIRMALI BİR OLGU ÇÖZÜMLEMESİ ÇALIŞMASI Hatipoğlu, Suzan Doktora, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Daloğlu Ağustos 2005, 340 sayfa Bu karşılaştırmalı olgu incelemesinin amacı İngilizce öğretmenlerinin öğrenen-odaklılık ve Avrupa Dil Gelişim Dosyası ile ilgili inanç, düşünce ve bilgilerini araştırmak ve anladıkları biçimiyle öğrenen odaklılığı derslerinde nasıl uyguladıklarını görmektir. Araştırma İstanbul'da bir tane devlet, bir tane özel ilköğretim okulunda yürütülmüştür.- Her okulda öğretmenlerle odak kümeleri oluşturulmuş, kendileriyle teker teker görüşmeler yapılmış ve gönüllü 4 öğretmen 2004- 2005 Bahar yarıyılı boyunca gözlemlenmiştir. Katılan dört öğretmenle yapılan 10?ar gözlemin her birinin öncesinde ve sonrasında bu öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Gözlemlerin sonunda öğretmenlerle son bir değerlendirme görüşmesi daha yapılmıştır. Bu gözlemler belge çözümlemesiyle işlenmiş, görüşmeler ve ders-öncesi ve ders-sonrası görüş alımlarından elde edilen veriler tümevanmsal olarak çözümlenmiştir. Gözlem verileri ve döküm belgelerinin çözümlenmesi ise araştırmacı tarafından oluşturulan özgün bir model üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda devlet okulundaki öğretmenler ile özel okuldaki öğretmenler arasında öğrenen-odaklılığı görme ve uygulama bakımlarındanvıı ayrılıkların neler olduğu saptanmış, Avrupa Dil Gelişim Dosyası ile ilintili bilgi eksikliğinin düzeyi belirlenmiştir. Bu sonuçlar, okullarda öğrenen-odaklılığa doğru bir gelişimin amaçlandığı ortamda, devlet okullarındaki öğretmenlere yönelik bir hizmet-içi eğitim programının gerekliliğini de vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT AN EXPLORATORY STUDY OF TEACHERS' BELIEFS, ASSUMPTIONS, AND KNOWLEDGE ABOUTINNOVATIONS PERTAINING TO TEACHING ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE: A COMPARATIVE CASE STUDY Hatipoğlu, Suzan Ph.D., Department of English Language Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu August 2005,340 pages The purpose of this comparative case study was to explore English language teachers' beliefs, assumptions and knowledge about learner- centeredness and the European Language Portfolio (ELP) and to see how they implement their understanding of learaer-centeredness in their classrooms. The study was conducted at öne public and öne private primary school in istanbul. Focus group interviews were held in each school with thirteen teachers of English and then individual interviews and observations were carried out with four volunteer teachers during the spring semester, 2004-2005. The four participant teachers were observed in their classrooms ten times along with before- and after-class observation reflections facilitated by the researcher. A follow up interview was conducted with each teacher at the end of the observations. in addition, these observations were accompanied by document analysis. Data from the intervievvs and before- and after-class reflections were inductively analyzed. For the analysis of observation data and documents, a learner-centered data analysis model was constructed by the researcher. The results of the data indicated that there were differences between public school teachers and private school teachers in the way they defined and implementedV learner-centeredness. Lack of knowledge about the ELP was observed in both public and private school teachers. Results revealed that there is a need for in- service training programs that will cater for the needs of public school teachers if the aim is to implement learner-centeredness in schools.