The effect of bullying management training on bullying behaviours of elementary school students
Zorbalık deavranışlarıyla başa çıkma eğitiminin ilköğretim öğrencilerinin zorba davranışları üzerindeki etkisi
- Tez No: 161325
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zorbalık, Zorbalık ölçeği, Zorba/kurban, Zorbalıkla baş etme Eğitimi, ilköğretim Öğrencileri, Bullying, Bully Scale, Bully/victims, Bullying Management Training, Elementary School Students
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada ilköğretim öğrencileri arasında zorba, kurban, zorba/kurban gruplarım ayrıştırmak amacıyla bir zorbalık ölçeği geliştirilmiş ve zorba davranışların görülme sıklığı betimlenmiştir. îkinci aşamada Zorbalıkla Başa Çıkma Eğitiminin öğrencilerin zorba davranışlarım azaltmakdaki etkisi araştırılmıştır. Zorbalık ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları bir pilot (N=453, altıncı sınıf öğrencileri) ve bir ana çalışma (N=519, altıncı sınıf öğrencileri) şeklinde yürütülmüştür. Zorbalık ölçeğinin, geçerlik ve güvenirlik analizleri Açıklayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, Zorbalıkla Başa Çıkma Eğitim programının etkililiğini araştırmak için 3x2 Öntest-sontest kontrol grup deney deseni kullanılmıştır. Kendini değerlendirme ve arkadaş değerlendirmesi olarak iki formdan oluşan 19-maddelik Zorbalık Ölçeği yedinci sınıf öğrencilerine dağıtılmış ve zorba, kurban ve zorba/kurban grupları belirlenmiştir. Zorbalıkla Başa Çıkma Eğitim programı zorba/kurban grubuna uygulanmıştır. Beklenilenin aksine, verilere uygulanan son faktörde tekrar ölçümlü ANCOVA sonuçlan, kurban puanı dışında, gruplar arası anlamlı bir fark bulunmadığım göstermiştir. Yapılan çoklu karşılaştırma testleri gruplar arası bir farklılığın bulunmadığım ve Zorbalıkla Başa Çıkma Eğitimi Programı'nın zorba davranışları ve bu davranışlara maruz kalmayı azaltmada etkili olmadığına işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study consists of two phases. The first phase includes the development of the Turkish Bully Scale to identify bully, victim and bully/victim groups and to describe the incidence of bullying among the elementary school students. The second phase of the study evaluates the effect of the Bullying Management Training Program on reducing bullying behaviours of bully/victim elementary school students. In the development of the Bully Scale a pilot (N=453, sixth grade students) and a main study (N=519, sixth grade students) were conducted to examine the validity evidence and the reliability estimates. Exploratory and Confirmatory Factor Analyses were used to analyse the validity evidence and the reliability of the Bully Scale, which is used for the selection of the subjects. In the second phase of the study, an experimental 3x2 design with one training and two control groups was used to investigate the effectiveness of Bullying Management Training Program. The 19-item Bully Scale including a self-report (NKÎ67) and peer nomination (N= 396) forms were administered to a sample of the 7th grade students. The training program was conducted with the bully/victim group. Contrary to the expectation, the results of repeated measures ANCOVA analyses were not significant, except for the victimization scores of the peer nomination form. The post hoc analyses did not indicate a significant difference for the victimization score between the training and two control groups. The Bullying Management training was not found as an effective technique to reduce bully/victim students' bullying and victimization.