Evaluating the language improvement courses in the undergraduate elt curriculum at eastern mediterranean unıversity: A case study
Doğu Akdeniz Üniversitesi İngiliz Dili Eğitim Bölümü lisans programındaki dil geliştirme derslerinin değerlendirilmesi:Durum çalışması
- Tez No: 161327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, ders geliştirme, ingiliz dili öğretimi, İngilizce öğretmeni yetiştirmejngilizce dil geliştirme dersleri vıı, Curriculum evaluation, course design, English language teaching, English language teacher education, English language improvement courses
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 730
Özet
öz DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMINDAKİ DİL GELİŞTİRME DERSLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: DURUM ÇALIŞMASI Erozan, Fatoş Doktora, İngiliz Dili Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ayşegül Daloğlu Haziran 2005, 694 sayfa Bu çalışma Doğu Akdeniz Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü' nün lisans müfredatında bulunan dil geliştirme derslerinin değerlendirilmesidir. Bu çalışmada kullanılan program değerlendirme modeli, Bellon ve Handler' in (1982) müfredat değerlendirme modelinden uyarlanmıştır. Çalışmaya dil geliştirme derlerim öğreten alü öğretmen ve bu dersleri alan öğrenciler katılmıştır. Veriler, nitel ve nicel, öğrenci ders değerlendirme anketleri, öğrenci ve öğretmen görüşmeleri, sınıf gözlemleri, ve ders tanımlama forumları, ders materyalleri ve değerlendirme araçları (sınavlar) gibi yazılı belgelerin incelenmesi ile elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan öğretmen ve öğrencilerin dil geliştirme derslerini çalışmada kullanılan modeldeki beş nokta açısından genel olarak etkili bulduklarını göstermektedir. Ancak, hem öğrenciler hem de öğretmenler söz konusu dersleri vıdaha etkili ve öğrencilerin gereksinimlerine ve beklentilerine daha iyi cevap verir duruma getirebilmek için bazı değişiklikler yapılmasını önermişlerdir. Calişma sonunda varılan önemli sonuçlar ve yapılan öneriler şunlardır: Dil geliştirme derslerinde daha fazla pratik ve uygulama yapılmalı, daha çok çeşitli ve özgün materyaller kullanılmalı, çeşitli yöntemler ve aktiviteler kullanılarak dersler işlenmeli, ve benzer ve farklı dil geliştirme dersleri arasındaki ders içi ve dersler arası bağlantılar güçlendirilmeli.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATING THE LANGUAGE IMPROVEMENT COURSES IN THE UNDERGRADUATE ELT CURRICULUM AT EASTERN MEDITERRANEAN UNIVERSITY: A CASE STUDY Erozan, Fatoş Ph.D., Department of English Language Teaching Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu May 2005, 694 pages The present study evaluates the language improvement courses in the undergraduate curriculum of the Department of English Language Teaching (ELT) at Eastern Mediterranean University. The language improvement courses are: Oral Communication Skills I and II, Reading Skills I, II, and Advanced Reading Skills, Writing Skills I, II and Advanced Writing Skills, and English Grammar I and II. In this evaluation study, the adapted version of Bellon and Handler's (1982) curriculum evaluation model was employed. The participants of the study were six instructors teaching the language improvement courses and students enrolled in these courses. The data, both qualitative and quantitative, were collected through course evaluation questionnaires for students, interviews with students and teachers, classroom observations, and examination of relevant written documents such as course policy sheets, course materials, and assessment tools used in the courses. IVThe results of the study show that generally the language improvement courses were effective in terms of five aspects specified in the evaluation model employed in the study, as perceived by the students and the instructors. However, the students and the instructors suggested making some changes to the existing language improvement courses to make them more effective and better adjusted to the students' needs and expectations. Some important conclusions drawn and recommendations made were: Practice (i.e. practice and production) component in the language improvement courses should be enhanced, a wider variety of authentic materials should be used in the courses, various methods and activities should be utilized in teaching-learning process, and intra-subject and inter-subject relationships (i.e. continuity and coherence) between or among the courses need to be strengthened.