The dalit movement within the context of the Indian independence movement
Hint kurtuluş mücadelesi bağlamında dalit hareketi
  1. Tez No: 161334
  2. Yazar: TUĞBA ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dokunulmazlar, Dalit, Dr. Babasaheb Ambedkar, Hindistan vıı, Untouchables, Dalit, Dr. Babasaheb Ambedkar, India
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz HİNT KURTULUŞ MÜCADELESİ BAĞLAMINDA DALİT HAREKETİ Özden, Tuğba Yüksek Lisans, Orta Doğu Araştırmaları Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Mustafa Soykut Eylül 2005, 115 sayfa Bu tez, Hint Kurtuluş mücadelesi döneminde yürütülen Dalit hareketini incelemektedir. Anılan dönemde Hindistan iç ve dış karışıklıklar ile mücadele etmekteydi. İçice geçmiş iki kurtuluş hareketinde, Hindistan bir taraftan İngiliz Emperyalizmine karşı savaş verirken, öte yandan Hint Kast sisteminin en altında yer alan 'Dokunulmazlar' tarih boyunca maruz bırakıldıkları ayırım ve aşağılamayı bertaraf etmek için bir hareket başlatmışlardı. Hint Anayasası 'nın mimarı olarak tanınan Dr. Ambedkar'm önderliğinde başlattıkları bu hareketle amaçlan gerek siyasi gerek sosyal haklara kavuşmak olan Dokunulmazlar; öncelikle bir takım siyasi haklara kavuştular, insanlar arasında güdülen ayırımın anayasaca yasaklanmasını sağladılar; daha sonra da halk arasında kabul görmek, daha kolay uyum sağlamak için 1956 senesinde Maharashtra' da Dr. Ambedkar liderliğinde on binlerce 'Dokunulmaz' din değiştirerek Budizm'i seçtiler. Günümüzde de Hindistan'ın çeşitli yerlerinde Budizm, İslam, Hristiyan dinleri çatısı altında yaşamakta olan eski Dokunulmazlar, büyük şehirlerde yaşamlarım sorunsuz olarak idame ettirmekle birlikte, ülkenin kırsal kesimlerinde aşın sağcı, milliyetçi vıHindulann baskı, tahrik ve saldırılarına maruz kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DALIT MOVEMENT WITHIN THE CONTEXT OF THE INDIAN INDEPENDENCE MOVEMENT Özden, Tuğba M.S., Department of Middle East Studies Supervisor: Associate Prof. Dr. Mustafa Soykut September 2005, 115 Pages This thesis analyses the Dalit Movement with regards to the twentieth century Indian nationalism and independence movement. Within this epoch, India was dealing with both internal and external problems, and this thesis confronts with the process of double freedom movement rolled into one, in India. On one side Indian nation was fighting against the British Imperialism and on the other hand the least level of the ancient Hindu social order varna, the Untouchables, were fighting against the higher castes for eradication of their historical backwardness. This solution of both problems pointed out changes in social and political terms. The mentioned movement under the leadership of Dr. Babasaheb Ambedkar, who is recognized as the architect of the Indian constitution, aimed to obtain both political and social rights and freedom for the Untouchables. By this movement, Dalits initially managed to attain political rights and to outlaw discrimination among people. And then, in order to facilitate the integration of Dalits within the social sphere, they decided to convert from Brâhmanism to Buddhism in year 1956 and ten thousands of Dalits converted following Dr. Ambedkar. In the present day, the ex-Untouchables are living under the umbrellas of IVBuddhism, Islam or Christianity in various parts of India. Even though the mentioned ex-Untouchables survive normally and non-problematically in urban, those of them living in the rural front against the violence of radical rightist, nationalist Hindus.