Soğuk savaş sonrası dönemde ulus-devlet inşa süreçleri ve Beluç sorunun geleceği
Post-cold war era constructions of the nation state and the future of the Baloch question
  1. Tez No: 325070
  2. Yazar: HAMİDULLAH RİZAZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik Milliyetçilik, Beluç Milliyetçilik harekatı, Afganistan İran ve Pakistan'da Beluç sorunu, Beluç Sorunun Geleceği, Ethnic Nationalism, The Baloch Nationalism Movement, The Baloch Guestion in Afghanistan İran and Pakistan, The Future of The Baloch Question
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
17. yy.da milliyetçilik kavramı Avrupa'da ortaya çıkarak kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılmıştır. Bu bağlamda, ?Ulus-devlet?'e dönüşen bu akım, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ardından ve özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemden günümüze kadar etkisini kısmen devam etmektedir. 1991 yılından sonra SSCB'nin dağılmasıyla birlikte, Orta Asya'da çıkan yeni ulus-devlet oluşturma düşüncesi bölgede yaşayan tüm halklar üzerinde ciddi anlamda tesir bırakmıştır. Bu durumdan etkilenen halklar kendi bağımsızlıklarını elde edebilmek için çeşitli yol ve yöntemlere başvurmuşlardır.SSCB'nin dağılmasından sonra dünyada tek egemen güç haline gelen ABD, bu halklarla yakından ilgilenmiş ve bağımsızlıklarını kazanabilmeleri için siyasi, askeri ve ekonomik destek vermiştir. 18. yy.da Güney Asya bölgesinde ortaya çıkan Beluç sorunu daha sonra ABD'nin BOP'si kapsamında yeniden bölge ülkeleri arasında gündeme gelmiştir. 2001 yılında ABD'nin terörle mücadele adlı operasyonuyla Afganistan işgal edilmiştir. Bununla birlikte Beluç sorunu yeni ismiyle (Free Balochistan) uluslararası camianın dikkatini çekmiştir. ABD, ?Özgür Beluçistan? olarak ortaya çıkardığı ismi bölgedeki rakiplerine karşı desteklemiş ve kendi çıkarları doğrultusunda koz olarak da kullanmayı göz ardı etmemiştir.Dolayısıyla ABD, başta Çin olmak üzere Hindistan, Rusya, İran vb. ülkelerin gelişmelerini engellemek için bölgede ?Özgür Beluçistan? düşüncesini savunmaktadır. Ayrıca ABD, bölgede varlığını sürdürmek için bölgede siyasi entrikasını devam etmektedir. Kuşkusuz, 2014 yılından sonra bölgenin kontrolünü tutabilmek için Beluçlar önde olmak üzere bölgedeki diğer etnik grupları başkaldırmalarına vesile olacaktır.
Özet (Çeviri)
İn 17th century, the concept of nationalism emerged in Europe, and has spread all over the world within a short time. İn this context, the effects of this movement which has been transformed into ?The Nation-State?, after the First and Second World Wars and especially after the Cold War Era, continue in part till these days. After 1991 with the dissolution of the USSR, the idea of the constitution of new nation-state in Central Asia, has left a serious effect on all the nations living in the region. Nation affected by this situation resorted to various ways and methods in order to achieve their independence.After the collapse of the USSR, U.S, which has become the world?s sole hegemonic power, has paid a close attention and was interested in these nations and in order to gain their independence provided by political, military and economic support. Baloch question which emerged in 18. Century in South Asia, again widened the U.S?s ?Greater Middle East Project? became the agenda among the countries of the region. Furthermore, in 2001 with the U.S invation of Afghanistan the Baloch quastion with the new name (Free Balochistan) has attracted the attention of the international communities. From time to time, the U.S do not ignore to supporting and playing the card named ?Free Balochistan? against it?s rivals in the region.Thus, the U.S will defend the idea of Free Balochistan, in order to prevent the development of countries particularly China, İndia, Russia, İran, etc in the region. The U.S. will continue to impose it?s political intrigues in the regionfor it?s presence be felt. Certainly, after 2014 in order to keep the control of the region, will keep provocating other nations, particularly the Baloch.