An evaluation of the effectiveness of the eng 101, development of reading and writing skills 1 course
İngilizce 101, okuma yazma becerileri 1 dersinin değerlendirilmesi
- Tez No: 161341
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Eng 101 kursunun etkililiğini tespit etme, amaçlar, kullanılan yöntem ve ders malzemeleri, değerlendirme araçları vu, Evaluation, evaluating the effectiveness of the ENG 101, objectives, methods and materials, evaluation procedures
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz Güntek, Duygu Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Temmuz 2005, 134 sayfa Bu çalışmanın amacı İngilizce 101, Okuma ve Yazma Becerilerini Geliştirme 1, dersinin, amaçlar, kullanılan yöntem, ders malzemeleri ve değerlendirme araçları göz önüne alındığında, ne denli etkili ve başarılı olduğunu tespit etmektir. Araştırma, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 101 dersi öğrencileri ve okutmanlarına uygulanan bir anket çalışması ve bireysel görüşmelerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Veri toplamak üzere, öğrenci ve okutmanlar için ayrı düzenlenen, farklı ve ortak sorulardan meydana gelen, dört ölçekli ve açık uçlu sorulardan oluşan iki anket hazırlanmış, 21 okutman ve 255 öğrenciye uygulanmıştır. Buna ek olarak, 9 okutman ve bir idareciyle, düzenlenmiş mülakat formu kullanılarak bireysel görüşme yapılmış, dönem sonu ders değerlendirme toplantısı sonuçlan kullanılmış, ayrıca yeni yazılmış olan ve ilk kez okutulan ders kitabını değerlendirmek maksadıyla 19 okutmana kitap değerlendirme anketi verilmiştir. Elde edilen nicel veriler tek yönlü varyans analizi, t-testi ve betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yapılarak alt kategori ve temalar oluşturularak incelenmiştir. Bulgular, katılımcı grupların İngilizce 101 dersinden, genel anlamda memnun olduğunu ve dersin etkili bir şekilde verildiğine inandığım göstermiştir. Zaman darlığı ve müfredatın yoğunluğundan kaynaklanan, yazma becerisinin aşırı yoğun ölçülmek istenmesi ve öğrencilerin kelime ve gramer eksiklikleri şeklindeki bazı sıkıntılar kurs sonu toplantısında değerlendirilmiş ve yönetim tarafından gerekli önlemler alınmaya başlanmıştır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATION OF THE ENG 101, DEVELOPMENT OF READING AND WRITING SKILLS 1 Güntek, Duygu M.A., Department of English Language Education Supervisor : Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar July 2005, 134 pages The purpose of this study was to evaluate the ENG 101, Development of Reading and Writing Skills 1, and find out about the effectiveness of this course in terms of the goals and objectives, methods and materials and evaluation procedures. To fulfill that aim, three questionnaires and an interview document were designed and given to 21 ENG 101 instructors and 255 students taking the couse. In addition to the questionnaires, interviews were held with 9 ENG 101 instructors and 1 administrator, and feedback was obtained from the end-of the term evaluation meeting. Another questionnaire to evaluate the coursebook, English for Academic Purposes 1 was designed and given to 19 instructors who taught the ENG 101 course. It was prepared to collect feedback about the newly-written coursebook of the ENG 101 in detail. To analyse quantitative data, descriptive statistics, one-way ANOVA and t-test were conducted. The qualitative data gained from the interviews, open ended questions and feedback from the end of course meeting were analysed via content analysis. The results of the study revealed that the participants were generally satisfied with the course since most of the answers given in the questionnaires were around 3 (out of 4)“moderately”, which meant that all parties had generally favourable ivperceptions about the effectiveness of the ENG101 regarding the achievement of the objectives, effectiveness of the methods, materials and evaluation procedures as well as the coursebook. However, there were some complaints stemming from teachers' workload and time constraints including too many writing tasks and insufficient language input for which certain administrative academic decisions were taken and work on relevant modifications started.