Transformation of the Soviet top- elite in its last decade (1981-1991)
Son on yılında Sovyet üst-elitinin dönüşümü(1981-1991)
  1. Tez No: 161342
  2. Yazar: RAHİB BAYRAMOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Soviet top-elite, elite transformation in the Soviet Union, the dissolution of the USSR, Brezhnev, Andropov, Chernenko, Gorbachev, nomenklatura, Communist Party of the Soviet Union (CPSU), Politburo, Secretariat of the Central Committee of CPSU. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz SON ON YILINDA SOVYET ÜST-ELİTİNİN DÖNÜŞÜMÜ (1981- 1991) Bayramov, Rahib, Yüksek Lisans, Avrasya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Pınar Bedirhanoğlu Toker Aralık 2005, 73 sayfa Bu tez 1981-1991 yılları arasında Sovyet üst-elitinin dinamiklerine odaklanmıştır. Bir üst-elit biçimi olarak Sovyet nomenklaturasının belirli özelliklerinin analizinin, oluşumundan bu yana biriken nomenklatura içi gerginliklerin SSCB'nin son on yılında nasıl arttığım ve sonunda Birlik' in yıkılışına nasıl önemli ölçüde katkıda bulunduğunu anlamamıza imkan vereceği iddasındadır. Bu çerçevede, bu tezin temel savı Sovyet üst-elitinin Gorbaçov'un eliti koruma becerisine olan inancının yıkılmasıyla yeni alternatif arayışları içine girdiğidir. Bu alternatiflerden en belirginlerinden biri, Boris Yeltsin tarafından savunulan piyasa ekonomisi idi. Sovyet nomenklaturasının tercihlerinde yaşanan bu kayma çözülüş sürecinde de önemli bir rol oynamıştır. Anahtar Kelimeler; Sovyet eliti, Sovyetler Birliği'nde elitin dönüşümü, SSCB'nin çözülüşü, Brejnev, Andropov, Çernenko, Gorbaçov, nomenklatura, Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP), Politburo, SBKP Merkez Komitesi Sekretaryası.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF THE SOVIET TOP-ELITE IN ITS LAST DECADE (1981-1991) Bayramov, Rahib, M.Sc, Eurasian Studies Master's Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar Bedirhanoğlu Toker December 2005, 73 pages This thesis focuses on the developments in the Soviet top-elite dynamics from 1981 to 1991. It claims that a careful examination of particular characteristics of the Soviet nomenklatura as a form of top-elite can give us important hints on how the infra-nomenklatura tensions that had been accumulating since its inception aggravated in the last decade of the USSR and contributed substantially to the Union's drive to the end. Hence, the main argument of this thesis is that when the Soviet top-elite lost its confidence on the elite-preserving capacity of Gorbachev, it started searching for alternatives, one of the most notable of which was the market economy option advocated by Boris Yeltsin at that time. This shift in the preferences of the Soviet nomenklatura played a considerable role in the dissolution process.