Premises and assumptions of the Ottoman State tradition paradigm: A critical evaluation of Metin Heper's contribution
Osmanlı Devlet geleneği paragdigmasının öncülleri ve varsayımları: Metin Heper'in çalışmaları üzerine eleştirel bir değerlendirme
- Tez No: 161343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devlet Geleneği, Osmanlı Devleti, Patrimonyalizm, Metin Heper, State Tradition, Ottoman State, Patrimonialism, Metin Heper. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz OSMANLI DEVLET GELENEĞİ PARADİGMASININ ÖNCÜLLERİ VE VARSAYIMLARI: METİN HEPER'İN ÇALIŞMALARI ÜZERİNE ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME Kaya, Safiye Yelda Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Galip Yalman Eylül 2005, 137 sayfa Bu çalışmada, Metin Heper'in Osmanlı devleti ve devlet-toplum ilişkileri yaklaşımı incelenmektedir. Heper'in çalışmaları, Osmanlı devlet geleneği paradigmasının bir örneği olarak değerlendirilmektedir. Heper'in çalışmaları ışığında, söz konusu paradigmanın öncülleri ve varsayımları açığa çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışma, Heper'in yaklaşımını şekillendiren varsayımları ortaya çıkarmak üzere, Heper'in Osmanlı devlet-toplum ilişkilerini, Batılı toplumsal formasyonlarda tespit ettiği devlet-toplum ilişkileri modeline karşıt olarak betimleyiş biçimine odaklanmaktadır. Heper'in Osmanlı devlet geleneğini ele alış biçimi, sunduğu karşılaştırmalı perspektif temelinde tartışılmaktadır. Heper'in kullandığı kavramsal çerçeve tanımlanmakta ve yaklaşımındaki kimi metodolojik sorunlara işaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREMISES AND ASSUMPTIONS OF THE OTTOMAN STATE TRADITION PARADIGM: A CRITICAL EVALUATION OF METİN HEPER'S CONTRIBUTION Kaya, Safîye Yelda M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip Yalman September 2005, 137 pages In this thesis, Metin Heper's analysis of the Ottoman state and state-society relations is examined. Heper's analysis is evaluated as an exemplar of the Ottoman state tradition paradigm. The examination of Heper's studies is intended to shed light on the premises and assumptions of this paradigm. In particular, the study focuses on the way Heper characterizes Ottoman state- society relations in contradistinction to the prevalent pattern of state-society relations in Western social formations so as to demonstrate the assumptions Heper builds upon. Heper's account of the Ottoman state tradition is discussed on the basis of an examination of his comparative perspective. The conceptual framework Heper relies on is delineated and certain methodological problems of his approach are indicated.