Jungian archetypes in samuel Beckett's trilogy
Samuel Beckett'in Üçleme'sinde kullanılan Jung arketipleri
  1. Tez No: 161346
  2. Yazar: HALE KIZILCIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGARET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Beckett, Jung, Arketip, Beckett, Jung, Archetype
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Samuel Beckett'in Üçlemesi'nde kullanılan Jung arketiplerini incelemektedir. Öncelikle, Jung arketipleri ve bu arketiplerin Beckett'm eserlerinde sıklıkla işlediği temalarla bağlantısı açıklanmaktadır. Ardından, belirtilen arketiplerin bazılarının Beckett'in romanında yoğun olarak kullanıldığı ve bu motiflerin, romanın ana temaları ile doğrudan ilişkili olduğu ileri sürülmektedir. Romanda en belirgin işlenen arketipler, kahramanın yolculuğu, cennete dönüş ve yeniden doğumdur. Dolayısıyla, bu çalışma öncelikle bu arketipleri inceleyecek ve Beckett'm bu motifleri kendi pessimistik felsefesi ile nasıl yoğurduğunu örneklendirip ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the Jungian archetypes employed in Beckett's trilogy. It begins with an overview of Jungian archetypes and the relation of these archetypes to the fundamental themes dealt with in Beckett's work. The thesis then asserts that some archetypal features occur almost obsessively and are further clearly implicated in the main themes of the trilogy. The central archetypal patterns that frequently appear in the novel are the hero's quest, return to paradise and rebirth. This dissertation is therefore primarily organised around these archetypes, and Beckett's use of these archetypal motifs to reinforce his black philosophy will be illustrated and exemplified in the study.