Plato's solution of the problem of falsehood in the sophist
Platon'un Sofist'te hata kavramı sorununun çözüm yolu
- Tez No: 161361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yanlış, Doğru, Varolan, Varolmayan, Farklılık, Bildirim, Ontoloji. VII, Falsehood, Truth, Being, Non-being, Difference, Statement, Ontology
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZ PLATON'UN SOFİSTTE HATA KAVRAMI SORUNUNU ÇÖZÜM YOLU Uçak, Özgür Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. David Grünberg Aralık, 2005, 55 sayfa Bu tezin ana amacı Platon'un Sofist diyalogunda hata kavramı problemine getirdiği çözümü göstermektir. Sofist diyalogunda Platon yanlış bildirimlerin gerçek olmayan şeylerin ifadeleri olduğunu iddia eder. Diğer yandan, Platon' a değin gelen ontolojik gelenekte gerçek olmayanın varolmadığı, yani, varolmayan olduğu kabul edilir. Bunun yanında, düşüncenin varolan bir şeyin düşüncesi olması gerektiği için, varolmayanın ne düşünülebileceği ne de ifade edilebileceği öne sürülür. Bu nedenle, yanlış ifadelerin olanağından bahsetmek bir çelişkidir çünkü bu hiçliği ifade etmeye çabalamak anlamına gelir. Fakat Platon bu güçlüğü 'varolmayan'ın farklı bir tanımını yaparak aşmaya çabalar. Platon 'varolmayan'ın 'varolanın'ın zorunlu bir karşıtı olmadığını ileri sürer. Buna göre 'varolmayan' 'varolandan' sadece farklı bir şeydir ve onun kadar varlığa sahiptir ve bu durum 'varolan türü' ile 'farklılık türü'nün bir viarada bulunabilmesi ile mümkündür. Bu bağlamda, bu çalışma öncelikle Platon'un sorunu çözmek için Sofist diyalogunda 'varolmayana' nasıl ontolojik bir olanak kazandırdığını, ikinci olarak da bu çıkarımı ifadelere nasıl uyguladığını göstermektedir. Ayrıca Platon'un gerçeklikle dil arasında bir uyumlu bir karşılıklılık olduğu varsayımı hata kavramı problemi açısından tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLATO'S SOLUTION OF THE PROBLEM OF FALSEHOOD IN THE SOPHIST Uçak, Özgür M. A., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. David Grünberg December 2005, 55 pages The main concern of this thesis is to show Plato's solution of the problem of falsehood in his dialogue of the Sophist. In the Sophist, it is argued that false statements are the expressions of something which are not real by Plato. On the other hand, what is not real has been considered as what does not exist, namely, as non- being in the ontological tradition until Plato. Furthermore, non-being can neither be thought nor be stated; since thought must be thought of something which exists. Therefore, to speak of the possibility of false statements is a contradiction because it means to attempt to state nothingness. However, Plato overcomes this difficulty by asserting a different definition of non-being. Plato asserts that non-being is not necessarily opposite of being. According to this, non-being is only 'different' from IVbeing and exists as much as being and this is possible by the combination of 'Kind of Being' and 'Kind of 'Difference'. In this context, this thesis purposes to show firstly how Plato renders an ontological possibility to non-being and secondly how he applies this inference to statements in order to solve the problem in the Sophist. In addition, the results of Plato's assumption that there is a correspondence between language and reality are discussed with respect to the problem of falsehood.