State tradition and business in Turkey: The case of TÜSİAD
Türkiye'de devlet geleneği ve işadamları: TÜSIAD örneği
- Tez No: 161379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güçlü Devlet geleneği, devletçi-kurumsalcılık, büyük burjuvazi, TÜSİAD, The strong state tradition, statist-institutionalism, big bourgeoisie, TÜSİAD. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez, devlet geleneği perspektifinin, özellikle 1980 sonrasında devlet ile TÜSİAD tarafından temsil edilen büyük burjuvazi arasındaki ilişkileri temelinde, analizini yapmayı amaçlamaktadır. Bu perspektif, özellikle son yıllarda, Türkiye'de devlet-toplum ilişkilerini analiz ederken benimsenen söylem üzerinde hegemonik işleve sahip olduğu ve dolayısıyla politik, akademik, ve iş çevrelerini derinden etkilediği için, Türk siyasal hayatı öğrencilerinin Türkiye'deki politik gelişmeleri anlayabilmeleri için, devlet geleneği ile neyin anlatıldığım anlamaları önem kazanmaktadır. Bu tez, devlet geleneği perspektifinin devlet-toplum ilişkilerini açıklarken ne kadar uygun ve yeterli bir çerçeve sunduğu üzerinde odaklanmıştır. TÜSİAD'ın örgütsel evrimi böyle bir analizi mümkün kılmaktadır. Bu çalışmada, devlet geleneği perspektifinin devlet lehine indirgemeci bir yaklaşım sunduğu, sosyal dinamikleri ve uluslararası kurum ve aktörlerin ulusal sınırlar içindeki etkisini göz ardı ettiği ve güçlü devleti her tarihsel momentte yeniden ürettiği sonucuna varılmıştır. Bu bulgulara dayanarak, devlet geleneği perspektifinin sunduğu yöntemsel ve kavramsal çerçevenin, özellikle devlet ve büyük burjuvazi arasındaki ilişkileri değişen toplumsal ve uluslararası koşullar çerçevesinde açıklarken, uygun ve yeterli olmadığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to make an analysis of the state tradition perspective by particularly focusing on the relations between the state and big bourgeoisie represented by TÜSİAD in the post- 1980 period. As this perspective has been hegemonic in discourse in examining state-society relations in Turkey in recent decades, thereby dominating the political, academic, and business circles, it becomes very important for Turkish politics students to understand what is implied by this phrase in order to conceive the political developments in Turkey. This thesis aims to explore the adequacy of this perspective in accounting for the state-society relations. The focus on TÜSİAD is derived from the fact that its organizational evolution allows us to evaluate the adequacy of theoretical premises and main arguments of the state tradition perspective. In this study, it is concluded that the state tradition perspective offers a reductionist framework in favor of the state; neglects the impact of the social dynamics and international institutions and actors; and reproduces the strong state at any historical moment. Depending on these findings, it is claimed that the state tradition perspective does not provide an appropriate methodological and conceptual framework especially in examining the state-big business relations within the context of the changing domestic and international contexts.