The emerging regional security complex in central asia: Shanghai cooperation organization (SCO) and challenges of the post 9/11 world
Orta Asya Bölgesel güvenlik kopleksi: Sangay işbirliği örgütü (ŞİO) ve 9/11 Sonrası Dünya ve zorlukları
- Tez No: 161380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, Orta Asya, Şangay İşbirliği Örgütü, Uluslararası Terörizm, Regional Security Complex Theory, Central Asia, Shanghai Cooperation Organization, International Terrorism IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
oz ORTA ASYA BÖLGESEL GÜVENLİK KOMPLEKSİ: ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (ŞİO) VE 9/1 1 SONRASI DÜNYA VE ZORLUKLARI Yandaş, Gökhan Osman Yüksek Lisans, Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Oktay Tanrısever Haziran 2005, 165 sayfa Bu tezin amacı, Orta Asya'daki bölgesel güvenlik kompleksinin değişen özelliklerini incelemektir. Bu tez, özellikle, 11 Eylül 2001 'deki terörist saldırıların ardından uluslararası terörizme karşı uluslararası koalisyonun oluşturulmasından itibaren, Şangay İşbirliği Örgütünün, Orta Asya'da bölgesel güvenliğin gelişmesine yardımcı olmada oynadığı rollerdeki değişimlere odaklanmaktadır. Özellikle, bölgeyi kendi etki alanı olarak değerlendiren bölgesel ya da büyük güçlerin güvenlik kaygılarına odaklanan hakim literatürden farklı olarak, bu tez 9/11 'den sonra Orta Asya'da belirginleşen güvenlik sorunlarının, Orta Asya'da ortaya çıkan bölgesel güvenlik kompleksini temel analiz birimi kabul ederek daha iyi açıklanabilineceğini ileri sürmektedir. Tez, yedi bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, tez tanıtılmaktadır. İkinci bölüm, bölgesel güvenlik kompleksi teorisinin doğası incelenerek kavramsal bir çerçeve oluşturur. Bunu, üçüncü bölümde, Orta Asya bölgesel güvenlik kompleksinin özelliklerinin incelenmesi takip eder. Ardından, dördüncü bölüm, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin'in Orta Asya'ya yönelik dış politikalarını tartışmaktadır. Beşinci ve altıncı bölümlerde ise, Şangay İşbirliği Örgütü, onun uluslararası terörizme karşı mücadeledeki rolü ve bunların, Orta Asya bölgesel güvenlik kompleksinin özelliklerindeki değişimlere yansımaları incelenmektedir. Son Bölüm, tezi sonuçlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EMERGING REGIONAL SECURITY COMPLEX IN CENTRAL ASIA: SHANGHAI COOPERATION ORGANIZATION (SCO) AND CHALLENGES OF THE POST 9/11 WORLD Osman Gökhan Yandaş M.Sc, Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oktay Tannsever June 2005, 165 pages The aim of this thesis is to examine the changing characteristics of the regional security complex in Central Asia. The thesis focuses on the changes in the roles that the Shanghai Cooperation Organization (SCO) plays in promoting regional security in Central Asia, especially since the formation of the international coalition against international terrorism in the aftermath of the terrorist attacks on 11 September 2001. Contrary to the mainstream literature that focuses mainly on the security concerns of either regional powers or of great powers that considered this region as their own sphere of influence, this thesis argues that Central Asia's security issues that emerged in the aftermath of 9/1 1 could be explained better by taking the emerging regional security complex in Central Asia as the main unit of analysis. The thesis consists of seven chapters: In Chapter 1, thesis is introduced. Chapter 2 develops a conceptual framework for the thesis by examining the nature of regional security complex theory. This is followed by the examination of the characteristics of regional security complex in Central Asia in Chapter 3. Next, Chapter 4 discusses the foreign policies of the United States, Russia and China towards Central Asia. Chapters 5 and 6 examine the Shanghai Cooperation Organization, its role in the struggle against international terrorism and their reflections on the changes of the characteristics of Central Asian regional security complex. Last chapter concludes the thesis.