On the significance of idealizations in science
Bilimdeki idealleştirmelerin anlamı üzerine
  1. Tez No: 161378
  2. Yazar: AHMET EYİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: idealleştirme, sadeleştirme, olgu karşıtı, mümkün dünya ve model, Idealization, simplification, counterfactual, possible world and model. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz BİLİMDEKİ İDEALLEŞTİRMELERİN ANLAMI ÜZERİNE Eyim, Ahmet Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Erdinç Sayan Ocak 2005, 68 sayfa Bu tezin amacı bilimde idealleştirme kullanılmasının yaratmış olduğu problemler üzerine bir inceleme yapmaktır. İdealeştirmeler basitleştirilmiş ve bu yüzden nesnelerin nasıl davrandıklarını yanlış betimleyen ifadelerdir. Bilimsel kuramlarda idealleştirmelerin varlığı kuramlarımızın doğrulanması ve açıklama yapabileceğine dair olan inancımızda sorunlar oluşturmaktadır. Buna rağmen, idealleştirmeler doğa bilimlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilim adamları, gerçek dünyanın karmaşık yapısı ve bizim sınırlı hesap kapasitemiz nedeniyle idealleştirme yapmak zorundalar. Modern bilimin kökenleri Descartes 'in felsefesine dayanmaktadır. Descartes da evrendeki hareket üzerine kurduğu teorisinde idealleştirme kullanmıştır. İdealleştirilmiş dünya, gerçek dünyanın basitleştirilmiş biçimi olarak kabul edilebilir. Bilimsel kuramlar mutlak anlamda incelediğinde yanlış ancak gerçek dünyaya benzer dünyalarda doğruya yakındır. Modeller idealleştirilmiş yasalarla gerçek dünya arasındaki bağlardır. Gerçek dünyadaki fenomenlerin modellerini yapma teorik bilimlerde kaçınılmaz olan idealleştirmelere dayanır. Bir teorinin genel kabul edilebilirliliği o teorinin modelleri aracılığıyla sağlanır. Yani, bilimsel teoriler fenomenlerin değişik yönlerine işaret eden modeller tarafından dolaylı olarak doğrulanırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE SIGNIFICANCE OF IDEALIZATIONS IN SCIENCE Eyim, Ahmet M. S., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdinç Sayan January 2005, 68 pages The aim of this thesis is to investigate the problems that use of idealizations in science leads to. Idealizations are simplifications and therefore false descriptions of how actual objects behave. Presence of idealizations in scientific theories is the reason for the problems in our understanding of confirmation of theories and also of scientific explanations. Nevertheless, idealizations are ubiquitous especially in natural sciences. Scientists have to employ idealizations because of the complexity of the real world and our limited capacity of computation. The roots of the methodology of modern science are in Cartesian philosophy. I propose that Descartes also employed idealizations in his theory of motion in the universe. Idealized worlds can be regarded as simplifications of the real world. Scientific theories are literally false but they are approximately true in the possible worlds which are similar to the real world. Models provide the connections between idealized laws and the real world. Construction of models of the actual world is based upon idealizations which are indispensable in the theoretical sciences. Theories can be indirectly confirmed by models denoting different aspects of the phenomena.