Yumuşak güç ve kültür endüstrisi bağlamında sinema endüstrilerine yönelik bir inceleme: Hollywood, Bollywood ve Nollywood örnekleri
An examination of cinema industries in the context of soft power and the culture industry: The cases of Hollywood, Bollywood, and Nollywood
  1. Tez No: 974904
  2. Yazar: AYŞE MİNE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Sinema, Endüstri, Hollywood, Bollywood, Nollywood, Public Diplomacy, Soft Power, Cinema, Industry, Hollywood, Bollywood, Nollywood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“yumuşak güç”perspektifinden sinema endüstrilerinin uluslararası ölçekteki işlev ve etkilerini incelemektedir. Kültürel diplomasi araçları arasında öne çıkan sinemanın, devletlerin kimliklerini, kültürel değerlerini ve yaşam tarzlarını dünya kamuoyuna aktarma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Araştırma kapsamında Hollywood, Bollywood ve Nollywood sineması karşılaştırmalı olarak ele alınmış, yıllara göre veriler değerlendirilmiştir. Bulgular, Hollywood'un küresel çapta Amerikan kültürünü yaygınlaştırarak hegemonik bir güç işlevi gördüğünü ve ideolojik temsil mekanizması olarak işlevsellik kazandığını göstermektedir. Bollywood, Hint kültürünün müzik, dans ve geleneksel ögelerini diaspora toplulukları aracılığıyla geniş coğrafyalara taşımakta ve Hindistan'ın kültürel nüfuzunu güçlendirmektedir. Nollywood, düşük bütçeli ancak yüksek üretim kapasitesine sahip yapılarıyla Afrika kültürünün görünürlüğünü artırmış, bölgesel ölçekte etkin bir kültürel diplomasi aktörü haline gelmiştir. Sonuç olarak çalışma, sinema endüstrilerinin yalnızca bir eğlence sektörü olmanın ötesinde, uluslararası ilişkilerde yumuşak güç stratejisinin vazgeçilmez araçlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the functions and impacts of film industries on an international scale from the perspective of public diplomacy. As one of the most prominent tools of cultural diplomacy, cinema is considered to have the potential to convey states' identities, cultural values, and lifestyles to the global public. Within the scope of the research, Hollywood, Bollywood, and Nollywood cinema have been comparatively analyzed, and data have been evaluated across different years. The findings reveal that Hollywood, by disseminating American culture worldwide, functions as a hegemonic power and gains functionality as an ideological representation mechanism. Bollywood carries Indian culture—its music, dance, and traditional elements—across wide geographies through diaspora communities, thereby strengthening India's cultural influence. Nollywood, with its low-budget but high-production-capacity films, has increased the visibility of African culture and has become an influential cultural diplomacy actor on a regional scale. In conclusion, the study demonstrates that film industries are not merely entertainment sectors but also indispensable tools of soft power strategies in international relations.