Russian foreign policy and Eurassianism rhetoric versus reality
Rus diş politikası ve Avrasyacılık gerçek retoriğe karşı
- Tez No: 161387
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Rus Dış Politikası, Avrasyacılık, Boris Yeltsin, Vladimir Putin, Russia, Russian Foreign Policy, Eurasianism, Boris Yeltsin, Vladimir Putin. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ RUS DIŞ POLİTİKASI VE AVRASYACILIK GERÇEK RETORİĞE KARŞI Akgül, Esra Yüksek Lisans, Avrasya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Oktay F. Tanrısever Kasım, 2005, 86 sayfa Bu tez Avrasyacılık söyleminin gelişimini ve Sovyet-sonrası Rus dış politikasının oluşturulması ve uygulanmasındaki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Tez Rusya'nın Sovyet-sonrası dönemde liderliğini yapan Boris Yeltsin ve Vladimir Putin'in yeni-Avrasyacılık söylemini Rusya'nın çıkarlarına uyduğu sürece pragmatik olarak kullandıklarım savunmaktadır. Moskova, dış politikasının çıkarları bu ideolojinin ana doktrinleriyle ters düştüğünde ise, bu söylemi görmemezlikten gelmiştir. Bu tezde beş bölüm bulunmaktadır. Giriş bölümünü izleyen ikinci bölümde bir söylem olarak Avrasyacılığın gelişimini ve Sovyet-sonrası dönemdeki başlıca çeşitlerini incelemektedir. Üçüncü bölüm Avrasyacılık söylemi ile Boris Yeltsin' in Rus dış politikası arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Dördüncü bölüm, aynı ilişkinin Vlamidir Putin dönemindeki durumunu incelemektedir. Sonuç bölümü tezin başlıca bulgularını değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RUSSIAN FOREIGN POLICY AND EURASIANISM RHETORIC VERSUS REALITY Akgül, Esra M.S., Department of Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oktay F. Tanrisever November 2005, 86 pages This thesis aims to examine the evolution of the discourse of Eurasianism and its impact on the formulation and implementation of post-Soviet Russian foreign policy. The thesis argues that both of Russia's post-Soviet leaders: Boris Yeltsin and Vladimir Putin have used the discourse of neo-Eurasianism pragmatically whenever it suited Russia's interests. Moscow ignored this discourse when its foreign policy interests contradicted with the main tenets of this ideology. The thesis has five chapters. Following the introductory chapter, the second chapter explores the evolution of Eurasianism as a discourse and its main variants in post-Soviet era. The third chapter examines the relationship between the Eurasianist discourse and Russian foreign policy under Boris Yeltsin. The fourth chapter discusses the same relationship under Vladimir Putin. The concluding chapter evaluates the main findings of this thesis.