The job attitude differences among public and private school teachers in Albania
Kamu ve özel sektör okullarında çalışan öğretmenler arasındaki tutum farklılıkları
  1. Tez No: 161435
  2. Yazar: MİGENA BUKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu-özel sektör farklılıkları, iş doyumu, işle bütünleşme, örgütsel bağlılık, işi bırakma niyeti, Public-private sector differences, job satisfaction, job involvement, organizational commitment, turnover intention. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ KAMU VE ÖZEL SEKTÖR OKULLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLER ARASINDAKİ TUTUM FARKLILIKLARI Buka, Migena Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Reyhan Bilgiç Nisan 2005, 98 sayfa Bu çalışmada, Arnavutluk'ta bulunan resmi ve özel okullarda çalışan öğretmenler arasındaki işle tutum ve davranış farklılıkları araştırılmıştır. Bu tutumlar iş doyumu, işle bütünleşme, ve örgütsel bağlılık; davranış ise işten ayrılma niyetidir. Veriler, kamuya (N = 254) ve özel sektöre ait (N = 175) ortaokul ve liselerde çalışan toplam 429 öğretmenden toplanmıştır. Katılımcıların %73'ünü (N = 315) kadınlar, %27'sini (N = 114) erkekler oluşturmuştur. Katılımcıların yaşlan 22 ile 63 arasında değişmekte ve yaş ortalaması 39'dur. Bulgular sadece, özel sektörde çalışan öğretmenlerin, kamu sektöründe çalışan öğretmenlere göre daha fazla iş doyumuna sahip olacağı yönündeki ilk hipotezi desteklemiştir. Örgütsel bağlılık ve işle bütünleşme ele alan hipotezler desteklenmemekle birlikte, bu değişkenler bakımından iki grup arasında anlamlı farklılıklar olduğu bulgusu elde edilmiştir. Son olarak, işten ayrılma niyeti bakımından gruplar arasında fark olacağı yönündeki hipotez de desteklenmemiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, araştırmanın sınırlılıkları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE JOB ATTITUDE DIFFERENCES AMONG PUBLIC AND PRIVATE SCHOOL TEACHERS IN ALBANIA Buka, Migena M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Reyhan Bilgiç April 2005, 98 pages In the present study, the attitudinal differences between the public and private school teachers in Albania were investigated. The attitudinal variables were: job satisfaction, job involvement, organizational commitment, and one behavioral intention: turnover intention. Data was gathered from totally 429 teachers working in public (N = 254) and private (N = 175) schools in Albania, in high and secondary schools. Of them, 73% were females (N = 315) and 27% were males (N = 114). The sample mean age was found to be 39 and it varied from 22 to 63 years. Results supported only the hypothesis that stated that the private school teachers are more satisfied with their jobs as compared to their colleagues working in the public sector. Although the hypothesis regarding job involvement and organizational commitment were not supported, it was found that there were significant differences between the teachers working in the public and private schools, with respect to these variables. In the last hypothesis, significant difference was expected for the turnover intention between the public and private sector teachers, however this hypothesis was not supported also. The results are discussed along with the limitations of the study and suggestions for future research.