Tension and cooperation in transatlantic relations with regard to Iraq
Irak bağlamında transatlantik ilişkilerde gerilim ve iş birliği
- Tez No: 161447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, gerilim-işbirliği, güç yapıları, Fransız-Alman ekseni, çalkantılı ilişkiler, ucu açık süreç, Iraq, tension-cooperation, power structures, the Franco-German axis, wavering relations, open-ended process. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ IRAK BAĞLAMINDA TRANSATLANTİK İLİŞKİLERDE GERİLİM VE İŞBİRLİĞİ Onat, Erdal Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Türkeş Haziran 2005, 126 sayfa Bu çalışma, 2003 yılında yaşanan Irak savaşını bir örnek olarak göz önüne alarak, Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupalı güçler arasındaki ilişkilerin çalkantılı boyutunu incelemektedir. ABD'nin 2003 yılı Mart ayında Irak'ı işgali ile transatlantik ilişkilerde ortaya çıkan kriz, yapısal analiz çerçevesinde tartışılmaktadır. Transatlantik ilişkilerde yaşanan gerilimlerin nedenleri de detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. ABD'nin Irak'ı işgali, güç yapılarına doğrudan sahip olarak Orta Doğu politikasını yeniden belirlemek niyetinde olduğunu ortaya koymuştur. Bu gerçek, iki önemli Avrupalı gücün, yani Fransa ve Almanya'nın, muhalefetini doğurmuştur. Fransız-Alman eksenini oluşturdukları kabul edilen bu ülkeler, ABD'nin güç yapılarını yeniden biçimlendirme politikasına dahil olmayı istemektedirler. ABD'nin Fransız-Alman eksenine böyle bir rol verip vermeyeceği, ana sorulardan biridir ve bu tezde irdelenmektedir. Bunun yanında bu çalışmada, ABD'nin ve Fransız-Alman ekseninin Irak krizi nedeniyle bozulan transatlantik ilişkileri düzeltme çabaları da incelenmektedir. Bu tez, transatlantik ilişkiler çerçevesinde bir yandan mevcut sorunların var olduğu, diğer yandan ise işbirliği fırsatlarının bulunduğu gerçeğini göz önüne alarak, transatlantik ilişkilerdeki işbirliği beklentilerinin ucu açık bir süreç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TENSION AND COOPERATION IN TRANSATLANTIC RELATIONS WITH REGARD TO IRAQ Onat, Erdal M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Associate Prof. Dr. Mustafa Türkeş June 2005, 126 pages This thesis analyzes the wavering characteristic of the relations between the United States and the European powers by taking the Iraqi war of 2003 as a case in point. The tension in transatlantic relations that emerged with the US' Iraqi invasion in March 2003 is analyzed within the framework of the structural analysis. The broader context of the causes of tension in transatlantic relations is further explored. The US' Iraqi invasion has demonstrated us that she wants to reproduce her Middle Eastern policy by having a direct possession over the power structures. This fact led to the opposition of two main European powers, namely France and Germany. Those countries, which might be regarded as constituting the Franco-German axis, have been trying to involve into the US' policy of reproducing the power structures. Whether the US is willing to give the Franco-German axis this role is also a key point, which is explored. Furthermore, in the thesis, attempts of the US and the Franco-German axis towards mending the fences in transatlantic relations that have been deteriorated with the Iraqi crisis are analyzed. The thesis seeks to show that the prospects for cooperation in transatlantic relations are an open-ended process due to the fact that there are both existing problems and opportunities for cooperation in transatlantic relations.